Guvernul s-a angajat ca va lua toate masurile pentru ca Romania sa poata exporta gaze prin Ungaria pana la sfarsitul anului 2012, se arata in memorandumul de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana (CE), document obtinut de Mediafax.
Guvernul va trebui "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a se asigura ca fluxul bidirectional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.

Sistemul national de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusa in functiune in octombrie 2010. Prin acest gazoduct Romania poate acum doar sa importe gaze, insa in urma unor investitii va fi posibil si exportul.

"Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat pana in 2012, astfel incat sa exportam gaze, nu doar sa importam. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus", au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Economiei.

Totodata, Executivul va trebui sa prezinte, "in cel mai scurt timp posibil", o foaie de parcus privind exportul de gaze, iar pana la finele anului 2011 sa elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv.

Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barierelor legislative si tehnice referitoare la comertul cu electricitate si gaze la granita, precum si stabilirea, pana in luna decembrie, a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria.

De asemenea, activitatile de transport al gazelor naturale si energiei electrice trebuie sa fie administrate intr-o maniera "transparenta si nediscriminatorie". Separarea acestor activitati va fi realizata complet pana in februarie 2012, se spune in document.

Transportul gazelor si al electricitatii este realizat de doua companii de stat, Transgaz Medias (TGN), respectiv Transelectrica (TEL).

CE doreste ca Transelectrica si Transgaz sa fie controlate de o alta autoritate decat cea care detine pachetele majoritare de actiuni la producatorii de gaze si electricitate.

"Discutiile dintre CE si Guvern au fost ca transportatorii de energie si gaze sa fie trecuti sub o alta autoritate decat cea sub care se afla producatorii. Adica, Transelectrica si Transgaz trebuie sa fie controlati de o alta entitate decat Ministerul Economiei, care in prezent detine pachetele majoritare de actiuni si la aceste doua societati, si la producatori. O propunere a Ministerului Economiei a fost ca Transelectrica si Transgaz sa fie trecute in subordinea Guvernului", au adaugat sursele.

Memorandumul precizeaza ca Executivul trebuie sa se asigure, pana in luna iunie, ca autoritatea de reglementare in domeniul energetic, ANRE, va fi "puternic" indepedenta si va dispune de mijloacele adecvate pentru a functiona.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri