Romania a inregistrat in anul 2005 un deficit comercial foarte ridicat. Cresterea economica consemnata de statistica va fi mult mai redusa decit in 2004 si se bazeaza in masura covirsitoare pe consumul din import.
Publicarea datelor Institutului National de Statistica privind evolutia comertului exterior al Romaniei in 2005 arata o debalansare comerciala majora. Importurile au fost mai mari decit exporturile cu peste 10 miliarde de euro. Aceasta inseamna ca deficitul comercial al Romaniei a urcat, anul trecut, cu 40,4%. Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, crede ca va trebui luat un set de masuri de reducere a dezechilibrelor.

Va creste si anul acesta

Deficitul comercial va continua sa creasca in acest an, desi exporturile vor avea o evolutie pozitiva, a declarat joi ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler.

Cred ca nivelul exporturilor va creste cu mai mult de 15%, in acest an, iar din toate sursele reiese ca deficitul comercial va fi valoric mai mare decit in 2005, dar nu pot sa spun cu cit exact, a afirmat Winkler.

In ceea ce priveste valoarea-record a deficitului comercial inregistrat la sfirsitul anului 2005, de 10,313 miliarde de euro, Winkler a apreciat ca aceasta este ingrijoratoare din punctul de vedere al dimensiunii, dar contine si componente sanatoase. Deficitul este ingrijorator prin dimensiunea lui, nu ma ingrijoreaza componentele sanatoase. Ma preocupa acel set de masuri - care trebuie luate de Guvern si Banca Nationala a Romaniei - cu rol in pastrarea echilibrelor economice. Vom avea o incalzire a economiei si in 2006, se vor inregistra deficite si in continuare, dar trebuie luate anumite masuri de reducere a dezechilibrelor, a mai spus ministrul delegat pentru Comert.

Minusuri din balanta cu Rusia

Ministrul delegat a explicat ca deficitul provine din mai multe directii, dintre care unele sint sanatoase si se vor regasi in cresterea economica. Printre acestea se numara importurile realizate de investitorii straini pentru achizitia de tehnologie, utilaje si masini. De asemenea, avansul consumului intern reflecta cresterea performantei economice, a apreciat Winkler.

O alta directie a deficitului provine din componenta energetica. Trebuie sa aducem resurse din import, nu vad cum putem sa echilibram balanta comerciala cu Rusia, a mentionat ministrul delegat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri