Guvernul va opera pana la finele lunii noiembrie o rectificare bugetara negativa, prin care va taia din alocari la majoritatea institutiilor, Ministerul Sanatatii fiind printre putinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax.
Rectificarea bugetara, a doua din acest an, va fi una negativa, deoarece totalul incasarilor este sub nivelul prognozat, iar cresterea economica sustinuta de productia din agricultura nu a adus si venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat si caracterizat de evaziune fiscala ridicata.

"Chiar daca a inregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizata si nu s-a reflectat si in incasari importante la buget. Pe acest fond, incasarile totale se cifreaza cu 700 milioane lei sub prognoza, astfel ca se impune efectuarea unei rectificari bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin cresterea deficitului", au aratat sursele citate.

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB. Dupa primele noua luni, deficitul bugetului general consolidat se plaseaza la 2,5% din PIB.

In conditiile in care nu isi permite sa depaseasca tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Guvernul va taia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse in buget. Lista ministerelor care vor suferi taieri de buget va fi stabilita in urma discutiilor pe care premierul Emil Boc le va avea in perioada imediata cu fiecare ministru in parte.

O resursa importanta pe care se bazeaza Guvernul sunt insa economiile consemnate la bugetul de somaj, rezultate dintr-un numar mai scazut de someri fata de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate in principal pentru acoperirea lipsei de incasari si plata unei parti din arieratele sistemului de sanatate.

Numarul somerilor a crescut cu peste 4.000 persoane in luna octombrie fata de luna septembrie, la 444.000 someri, dintre care 120.606 din sectorul privat. Rata somajului pe intregul an a ajuns astfel in octombrie la 4,93%, fata de 4,89% in luna precedenta.
Pentru acest an, in buget a fost prognozata o rata medie a somajului de 7,8%.

Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuata la inceputul lunii august, pentru sanatate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor si 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate si gratuite. Nemultumit de putinii bani primiti, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sanatatii, in pofida asigurarilor primite din partea premierului ca la urmatoarea rectificare bugetara va primi mai multe fonduri.

Prima rectificare bugetara a fost efectuata prin derogare de la prevederile Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit carora cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a apreciat ca in al treilea trimestru din acest an va fi inregistrata o crestere economica de 3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in cazul in care luna septembrie nu va arata cifre "spectaculos negative", mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in turism (19%), agricultura (12%) si constructii (10%).

O saptamana mai tarziu, seful statului a apreciat ca pentru intregul an va fi consemnata o crestere economica de peste 2%, dar ca trebuie analizate si datele pe trimestrul patru al acestui an.

Proiectia Guvernului pentru acest an indica un avans al PIB de 1,5%.

Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei si cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentand 1,9% din PIB pe metodologia cash si sub 3% pe standarde europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri