Noua politica monetara a BNR a condus la o apreciere pronuntata a leului in raport cu moneda unica europeana. Practic, leul se intareste constant de la inceputul anului 2006 incoace, in conditiile in care banca centrala nu a mai intervenit pe piata. Un leu tare e bun pentru dezinflatie.
Sedinta de licitatie de ieri de pe piata valutara a condus la un curs mediu calculat de BNR pentru un euro de 3,4766 de lei noi. Astfel, euro s-a mentinut pentru a treia zi consecutiv sub pragul de 35.000 de lei vechi, acesta fiind un curs al pietei neinfluentat de interventia directa a bancii centrale.

BNR a lasat cursul in voia pietei

Presiunea in sensul intaririi leului isi gaseste explicatia in dobinda tentanta de politica monetara a BNR si in decizia bancii de a steriliza excesul de lichiditate pentru a lupta cu inflatia. Agentia Reuters comenteaza ca numerosi investitori plaseaza fonduri in Romania, atrasi de dobinzile ridicate, in conditiile in care rata de interventie a BNR este de 8,5%, dar si de aprecierea leului. Banca centrala nu agreeaza o moneda nationala puternica, fiind ingrijorata de scaderea competitivitatii exporturilor, in contextul unei cresteri de peste 46% a deficitului comercial in 2005 fata de anul precedent, relateaza Reuters. Pe de alta parte, viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a aratat ca BNR nu a mai intervenit pe piata valutara din luna octombrie a anului trecut, dar nu exclude aceasta posibilitate pentru viitor. Evolutia pietei valutare a fost de asemenea natura incit nu a fost nevoie de o interventie, a spus viceguvernatorul Bancii Nationale. Anul trecut, BNR a avut interventii periodice pe piata valutara, pentru a opri aprecierea leului. De la inceputul anului 2006, cotatia leului in raport cu euro a urcat cu aproape 6%.

Inflatie mica, deficit mare

Analistii economici afirma ca Romania trebuie sa accepte o apreciere a leului pentru a diminua inflatia. Banca Nationala a Romaniei (BNR) este pregatita sa utilizeze toate instrumentele, respectiv rata dobinzii, sterilizarea lichiditatilor si operatiunile pe piata valutara, pentru a combate inflatia, estimata sa depaseasca tinta pentru 2006, a afirmat viceguvernatorul Cristian Popa. Aprecierea leului afecteaza exportatorii si favorizeaza un deficit comercial mare, in conditiile in care cererea interna se satisface preponderent din import. Viceguvernatorul Popa a precizat insa ca aprecierea leului nu este singura cauza a scaderii exporturilor, adaugind ca o crestere a productivitatii si o politica salariala prudenta sint necesare pentru a contrabalansa efectele unei monede nationale puternice.

Plus jumatate de miliard la rezerva BNR

Masura BNR de a obliga bancile comerciale sa tina in rezerve minime obligatorii 40% din resursele in valuta (fata de 35% anterior) a condus in februarie la o crestere de 422,2 milioane de euro a rezervelor la banca centrala. La finele lunii februarie 2006, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 17.688,4 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri