Romania a cerut Comisiei Europene o extindere de doi ani, pina la sfirsitul lui 2008, a perioadei de aliniere a pretului gazelor din intern la cel din tarile UE.
Vicepremierul Gheorghe Pogea a anuntat ieri ca pina la sfirsitul lunii aprilie 2006 va fi facut public calendarul de evolutie a pretului gazelor pe o perioada de circa doi ani, pentru ca agentii economici sa se adapteze noilor nevoi, relateaza publicatia electronica HotNews. Ramine de vazut insa care va fi raspunsul Comisiei la modificarea obligatiilor deja negociate de tara noastra cu UE.

Am cerut Comisiei Europene extinderea cu doi ani a perioadei de aliniere a preturile la gazele produse in intern. Am facut acest lucru pentru ca pretul international a cresut foarte mult, ajungind la 280 de dolari pentru o mie de metri cubi. In momentul in care am negociat cu ei, pretul international era de 140 de dolari, iar noi trebuia sa crestem pretul nostru cu 25 de dolari pe an, timp de trei ani, ceea ce era in regula. Dar in conditiile actuale, impactul scumpirii ar fi prea mare pentru economia romaneasca, ne-a declarat vicepremierul. Acesta este ferm convins ca, avind in vedere conjunctura actuala pe plan international, raspunsul Comisiei Europene va fi unul favorabil.

Pretul la intern nu creste la 1 aprilie

Pogea a precizat ca, incepind cu saptamina viitoare, va demara o serie de intilniri cu oamenii de afaceri, cu patronatele din industrie si cu reprezentantii consumatorilor industriali pentru a clarifica mecanismele de formare a preturilor la utilitati.

Este absolut necesar ca oamenii de afaceri, dar si consumatorii casnici sa isi poata face planuri pe o perioada mai lunga de timp. Trebuie sa le explicam ce urmeaza, trebuie sa stie ce se va intimpla in urmatoarea perioada cu banii lor, a precizat vicepremierul.

Acesta a solicitat Ministerului Economiei si Comertului (MEC), Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) o transparenta totala privind piata gazelor naturale.

De asemenea, Pogea a propus ca pretul gazelor naturale din productia interna sa nu se mai scumpeasca de la 1 aprilie 2006. In paralel, autoritatile vor propune masuri concrete pentru sprijinirea persoanelor cu venituri reduse. Vicepremierul a mai anuntat ca a cerut Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o revizuire a metodei de calcul si de atribuire a costurilor intre productia de energie electrica si energie termica.

Va fi introdus un pret local de referinta pentru energia termica, autoritatile sustinind ca astfel vor fi motivati producatorii si distribuitorii.

ANRGN ne da sperante

Gabriel Sirbu, director general al Directiei Preturi-Tarife, Reglementari Comerciale, Protectia Consumatorilor din cadrul ANRGN, considera ca este posibil ca pretul gazelor din productia interna sa nu se majoreze. Intr-adevar, fata de nivelul de acum trei ani, pretul international al gazelor este dublu. Cel al gazelor din intern se situeaza in jurul a 110 dolari pentru o mie de metri cubi. La preturile din intern putem discuta raminerea lor la nivelul actual, putem vedea un calendar de aliniere, a spus Sirbu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri