Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca banca centrala nu a modificat prognoza de inflatie pentru 2012 si 2013, avand in vedere ca "inflatia s-a instalat confortabil in intervalul din jurul tintei". Banca centrala estimeaza pentru sfarsitul anului o rata anuala de 3,2%.
Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, inflatia se va stabiliza in al doilea semestru in jurul nivelului de 3%.

"Prognoza noastra este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in anul 2014 intrevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora de anul viitor", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Estimarea BNR pentru inflatia la sfarsitul acestui an este de 3,2% si de 3% pentru 2013.

"Pentru prima parte a anului 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Nu trebuie sa ne apuce bucuria ca inflatia in Romania este prea scazuta. Ea este scazuta inclusiv datorita deficitului de cerere. Totusi, este intr-adevar pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta, nu este exagerat de scazuta, este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramanem in normele europene pentru ca suntem in Europa", a adaugat Isarescu.

Dupa cum se observa din graficul de mai jos, BNR a ratat tinta de inflatie patru ani la rand, din 2007 pana in 2010, dar a reusit sa constranga inflatia in intervalul de variatie din jurul tintei anul trecut.



Totusi, dupa cum se remarca si in grafic, rata anuala a inflatiei a atins minime in 2006, 2009 si urmeaza sa mai faca unul in prima jumatate a acestui an. Dupa fiecare minim, au urmat evenimente neprevazute care au readus inflatia catre noi varfuri.

1. Credeti ca mai putem avea surprize in ceea ce priveste inflatia?

2. Va asteptati sa existe derapaje in acest an electoral si acestea sa se rasfranga asupra inflatiei?




In prezent, riscurile semnificative la adresa inflatiei vin in mare parte din exterior. Tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea creste cotatiile internationale la petrol, iar adancirea crizei din zona euro poate duce la iesiri de capital.

Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca banca centrala priveste cu foarte mare atentie problemele din Grecia si un eventual derapaj politic sau economic al aceste economii, acesta fiind un risc de luat in calcul cand vorbim de perspectivele inflationiste.

Pe de alta parte, el a subliniat ca din punctul de vedere al stabilitatii, sistemul bancar romanesc sta foarte bine, rata medie a solvabilitatii fiind de peste 14%, iar bancile grecesti sunt chiar peste aceasta medie.

"Pe parcursul trimestrului I 2012, rata anuala a inflatiei si-a continuat tendinta pronuntat descendenta, atingand la sfarsitul lunii martie un nou minim istoric (2,40% fata de 3,14% la finele lunii decembrie 2011). Scaderea ratei inflatiei sub punctul central al tintei stabilite pentru anul in curs (3 la suta ±1 punct procentual) s-a datorat efectului de baza favorabil asociat socurilor manifestate asupra preturilor alimentelor si combustibililor in prima parte a anului trecut, dar si persistentei deficitului de cerere", potrivit raportului BNR.

Acum, efectul de baza va lovi in celalalt sens, din partea a doua a acestui an, conducand la escaladarea ratei anuale a inflatiei la 3,8% in septembrie, dupa ce in aprilie-mai ar putea atinge un minim, de 2%, poate chiar putin mai jos de 2%, dupa cum se observa in urmatorul grafic.



Dupa cum a precizat si viceguvernatorul BNR Cristian Popa, inflatia nu ar trebui sa fie amenintata de majorarea salariilor bugetarilor, avand in vedere ca aceasta urmeaza sa fie facuta in doua etape.

Prognoza de inflatie ia in calcul cele doua majorari salariale, cea de 8% de la 1 iunie, si cea din toamna, precum si restituirea sumelor retinute ilegal de la pensionari. De asemenea, BNR are in vedere si toate informatiile cu privire la calendarul majorarii preturilor administrate.

Pe canalul extern, riscurile de abatere in sus a inflatiei vizeaza evolutia economiei zonei euro si perceptia investitorilor asupra conjuncturii economice regionale si/sau globale, tensiuni geopolitice in Orientul Mijlociu cu efecte asupra pretului petrolului, dar si volatilitatea fluxurilor de capital adresate noilor state membre ale UE.

Totodata, inflatia risca sa iasa de sub controlul BNR si in contextul incertitudinilor cu privire la succesul masurilor de consolidare fiscala din statele membre ale zonei euro si a celor privind implementarea ferma si consecventa a masurilor de consolidare fiscala si a reformelor structurale in contextul anului electoral din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri