China se afla acum in fata unei dileme fundamentale: cum poate sa stimuleze economia fara sa riste explozia pietei imobiliare. Spargerea balonului din real estate ar putea duce, dupa cum avertizeaza de cativa ani buni multi analisti externi, la o aterizare dura. Va intra in picaj economia Chinei?
Din ce in ce mai multi economisti si analisti vorbesc de cativa ani ca miracolul chinez al cresterilor economice spectaculoase, cel putin din punctul europenilor de vedere, ar putea lua sfarsit.

Economia Chinei, a doua ca dimensiune din lume dupa Statele Unite, a crescut in primul semestru din acest an cu cel mai redus ritm al PIB, inregistrat din a doua jumatate a lui 2009, ca urmare a diminuarii cererii pentru exporturi, precum si din cauza incetinirii avansului investitiilor, in special in domeniul imobiliar si sectoare conexe.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu "numai" 7,8 procente in prima jumatate a lui 2012 si cu 7,6 procente in al doilea trimestru.

Dupa ultimele date publicate, s-a format deja o rutina a surprizelor negative in ceea ce priveste statisticile macroeconomice lunare, scrie Financial Times.

In plus, analistii isi reduc estimarile de crestere si asteapta cu respiratia taiata sa vada daca autoritatile vor raspunde cu masuri suplimentare de stimulare a economiei.

Graficul de mai jos, publicat de CNN Money, arata evolutia economiei chineze din 2009 pana in prezent. Se observa o incetinire constanta a ritmului de crestere de la sfarsitul lui 2010.


Cum sa stimuleze economia fara sa aprinda piata imobiliara?

Potrivit analistului Adrian Mitroi, aceasta este acum dilema Chinei. Poti sa stimulezi economia prin dobanzi mai mici sau prin reducerea ratelor la rezervele minime obligatorii, iar China aoperat deja anul acesta doua taieri de dobanda si trei reduceri de RMO.

Totusi, aceasta politica risca sa genereze un boom al pietei imobiliare, adica exact de ce se tem oficialii chinezi.

Mitroi spune ca economia Chinei este extrem de dependenta de real estate, cu un procent mare al sectorului constructiilor in PIB si, ca urmare, are acum aceeasi dilema pe care au avut-o BCE si Fed in urma cu cinci ani.

"China are dilema crestere economica vs. inflatie. Din nefericire cresterea economica vine la pachet cu o revenire a pietei imobiliare, care este temerea cea mai mare a guvernului chinez. Si atunci, economiile masiv dependete de proprietati, cum este cea a Chinei, sunt cele mai expuse la o aterizare dura (hard landing - n.r.)", a explicat economistul.

Dilema Chinei este de fapt una fundamentala si se refera la "cum sa sustii in continuare economia, fara sa ridici real-estate-ul". "Criza de supraproductie in China se refera si la supraconstructie", a precizat Mitroi.

Cu toate acestea, analistul Adrian Mitroi este optimist si crede ca economia chineza va continua sa performeze in ritmuri de peste 7%, pentru ca este "inca o economie care recupereaza si asta inseamna ca extrage nivel de trai de la europeni si americani".

"In momentul in care a pus stapanire intr-un fel sau altul pe tot ce inseamna resurse si este in apropierea consumatorului african, China si-a rezolvat problema cresterii atacand ale piete. Nici Europa si nici America nu au inteles asta si atunci China si-a rezolvat acest pod de crestere economica rezonabila atacand si alte piete", spune Mitroi.

Mai mult, el crede ca suntem intr-o perioada de franare a economiei mondiale, iar aceasta incetinire este structurala.

"Eu cred ca vom intra intr-o recesiune prelungita, Europa la inceput, Statele Unite mai tarziu, dar China va ramane totusi in procente semnificative pe plus si va fi relativ detasata de recesiunea europeana si americana", a completat analistul.

Solutiile pentru stimularea economiei

Adrian Mitroi a explicat ca pentru Europa singura solutie este austeritatea, avand in vedere ca stimularea monetara introduce mult hazard moral si nu creeaza valoare.

"Deci in batalia austeritate vs. crestere economica, Europa trebuie sa inceapa cu austeritate", conchide Mitroi.

El se asteapta la o compresie a pietei imobiliare din Europa in continuare. "Europa inca sta pe o bomba in ceea ce priveste real estate-ul...mai are nevoie de o corectie".

Pe de alta parte, China are si ea nevoie de o corectie in acest sens, in schimb "are celalalt picior al cresterii economice sustinute".

"China a invatat sa sustina si economia reala atacand noi piete de desfacere, dar si noi piete de resurse, cum ar fi Africa. Ea are aceasta punte pe care nu o au nici Europa, nici America", a adaugat economistul.

Sursa foto: Agerpres

1. Credeti ca economia Chinei risca o aterizare dura?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri