Certificatele de emisii vor fi achizitionate la pretul pietei, care variaza in acest moment intre 12 si 30 de dolari/tona, si vor fi destinate perioadei 2008-2012
Ministrul olandez al Afacerilor Economice, Laurens Brinkhorst, a inaintat, marti, o scrisoare de intentie reprezentantilor romani ai Mediului pentru cumpararea drepturilor de poluare echivalente a 10 milioane tone de dioxid de carbon. Oficialul olandez a precizat, ieri, la o conferinta privind energia regenerabila, ca emisiile vor fi achizitionate la pretul pietei, care variaza in acest moment intre 12 si 30 de dolari/tona, si vor fi destinate perioadei 2008-2012.

Conform Protocolului de la Kyoto, pe care Romania l-a ratificat in 2001, orice companie care a atins nivelul maxim de poluare poate sa cumpere certificate de emisii de la o alta, care, pentru ca produce mai putin, polueaza mai putin. Astfel, realizarea schemei de tranzactionare a emisiilor de gaze, activa in Uniunea Europeana din 2005, va functiona si la noi, o data cu aderarea la UE. Prin urmare, fiecare companie va fi verificata de un organism independent, care va analiza conformitatea cu un anumit nivel alocat de emisii poluante.

2% combustibili bio in 2007

Mai mult, daca o companie va reusi sa emita mai putin dioxid de carbon decat cantitatea prognozata, va putea mai apoi sa vanda certificatele de emisii altor companii, care au nevoie de un numar suplimentar de certificate. Ministerul Mediului elaboreaza in prezent un plan de alocare de cote de emisii de dioxid de carbon pentru marile companii industriale care opereaza capacitati de productie poluatoare. Aceste firme vor primi, dupa ce legislatia va fi implementata, un numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pe care le vor putea vinde in cazul in care cantitatea de dioxid de carbon emisa in atmosfera este sub nivelul aprobat.

Astfel, in functie de cantitatea pe care estimeaza ca o va emite, fiecare companie va primi un numar de certificate, un certificat corespunzand unei tone de dioxid de carbon. Aceste certificate de emisii a gazelor cu efect de sera vor fi tranzactionate, incepand din 2007, pe o platforma care ar putea fi operata de OPCOM, operatorul pietei de energie electrica. Mai mult, Seres a precizat ca piata romaneasca va trebui sa produca si sa absoarba 2% biocombustibili din totalul combustibililor produsi, urmand ca pana in 2010 sa se ajunga la un nivel de 5% de combustibil bio.

Furnizorii de energie cumpara certificate verzi

In ceea ce priveste dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, Seres a afirmat ca in prezent exista doar doua proiecte de producere a energiei eoliene, la Constanta si Tulcea, alte sapte studii fiind in stadiu de fezabilitate. Potrivit lui Seres, potentialul Romaniei pentru productia de energie eoliana este foarte limitat, din cauza conditiilor climaterice. Prin urmare, energia regenerabila va fi produsa in Romania printr-un mix de surse, hidro, eoliana si biomasa. Insa, energia obtinuta din SRE va avea un pret cu aproape 50% mai mare decat tarifele actuale.

Producatorii de energie din surse regenerabile primesc pentru fiecare megawatt/ora furnizat echivalentul unui certificat verde, document ce va putea fi apoi tranzactionat pe o piata specifica, unde va fi achizitionat de furnizorii de energie electrica. De fapt, furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere astfel de certificate verzi in limita unei cote, rezultanta a produsului dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata anual consumatorilor, cota stabilita pentru 2005 la 0,7%.

Anual, Ministerul Economiei va propune ridicarea graduala a nivelului acestor cote obligatorii, a precizat Seres, la 2,22% in 2006, 3,74% in 2007, 5,26% in 2008, ajungand la 8,35% pentru perioada 2010-2012.

Biomasa e o solutie

In privinta biomasei, specialistii olandezi apreciaza ca Romania are un potential energetic ridicat, alaturi de imensele avantaje ale utilizarii energiei hidro. Mai mult, tara noastra va beneficia de investitii ale companiilor straine de pana la 700 milioane euro pentru dezvoltarea segmentului de energie regenerabila, pana in 2015. Pe de alta parte, si Ministerul Economiei va incerca sa protejeze acest sector, prin modificarea in Codul Fical a prevederii legate de taxarea biomasei ca acciza. Cantitatea de biomasa produsa la noi este evaluata la circa 7.594 mii tone echivalent petrol/an, ceea ce reprezinta aproape 19% din consumul total de resurse primare la nivelul anului 2000.

Pentru eficientizarea resurselor energetice, specialistii si-au propus ca pana in 2010 consumul de energie electrica din resursele regenerabile sa ajunga la 33% din consumul intern, in conditiile in care, in momentul de fata, se situeaza in jurul a 28% si este acoperit exclusiv din energia produsa in hidrocentrale.

Guvernul a aprobat Tratatul de constituire a Comunitatii Energetice

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege pentru ratificarea Tratatului de constituire a Comunitatii Energetice, informeaza Mediafax.
Acest tratat pune bazele unei piete interne de energie si se realizeaza intre Comunitatea Europeana si statele nemembre UE din regiunea balcanica.

In baza tratatului, statele europene isi vor acorda asistenta mutuala si vor derula o politica comuna de tranzactionare a energiei, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Tratatul asigura implementarea acquis-ului comunitar pentru energie, mediu, concurenta si resurse regenerabile pentru statele nemembre UE din zona.

Documentul de constituire a Comunitatii Energiei a fost semnat la Atena, la 25 octombrie 2005, de Comunitatea Europeana, Romania, Republica Bulgaria, Republica Albania, Bosnia si Hertegovina, Republica Croatia, Republica Macedonia, Republica Muntenegru, Republica Serbia si Administratia Interimara a Natiunilor Unite in Kosovo.
Tratatul a fost incheiat pe o perioada de zece ani de la intrarea in vigoare, cu posibilitatea prelungirii.

Principalele institutii care functioneaza in Comunitatea Energiei sunt Consiliul Interministerial, Grupul Permanent de Nivel Inalt, Comitetul de Reglementare si Forumurile de Reglementare pentru energie electrica si gaze naturale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri