Deputatii au adoptat in mai putin de o jumatate de ora, proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal pentru anul 2007
Codul Fiscal a trecut in varianta adoptata in Comisia de buget, finante si banci, cu 92 de voturi pentru si 82 impotriva, in conditiile in care deputatii Partidului Conservator au parasit sala dupa respingerea amendamentului privind neimpozitarea profitului reinvestit.

De altfel, in plenul Camerei Deputatilor au fost respinse toate amendamentele la care conservatorii tineau foarte mult, inclusiv cel referitor la impozitarea microintreprinderilor cu 1,5 %din cifra de afaceri. "O lege asa de importanta a trecut intr-o viteza extraordinara, votand calupuri de cate zece (puncte din raportul comisiei, n.r.). Cred ca doar la piata mai intalnim asa ceva", a declarat, citat de Rompres, presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu.

Tanasescu a afirmat ca este dezamagitor modul in care un cod fiscal nu a putut sa fie tratat cu respect, nu a putut fi discutat si inteles de foarte multi parlamentari. "Acest mod de comportament m-a facut inca o data sa votez impotriva, pe langa faptul ca modul in care a fost construit si va fi pus in aplicare va fi un esec pentru mediul de afaceri in perioada urmatoare", a mai spus Mihai Tanasescu.

La randul sau, democratul Cezar Preda a declarat, referindu-se la pozitia conservatorilor, ca este dezamagit ca o prioritate legislativa pentru integrarea europeana nu a fost votata de un partid care face parte din coalitia guvernamentala.

Modificarile aduse Codului Fiscal

Principalele amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza eliminarea scutirii de impozitul pe profitul reinvestit, mentinerea regimului fiscal pentru microintreprinderi, cu impozit aplicat la cifra de afaceri, care va creste gradual timp de trei ani pana la 3 la suta, mentinerea impozitarii diferentiate pentru castigurile obtinute pe piata de capital, impozitarea tranzactiilor imobiliare cu 3 %din valoarea tranzactiei fata de o cota de 16 %la castigul din diferenta de pret.

Alte amendamente vizeaza scutiri la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500.000 euro, mentinerea cotei reduse de noua %la TVA fara a include si alimentele pe aceasta lista, amanarea cu un an a aplicarii impozitului pentru veniturile din agricultura, impozitul progresiv pentru locuintele care depasesc 150 de metri patrati, pecum si majorarea taxei speciale de inmatriculare pentru autovehicule.

A fost mentinut sistemul de impozitare a castigurilor pe piata de capital, care vor fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor. Astfel, cota de 1 %va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16 la suta. Impozitul se aplica la castigurile obtinute. Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 euro pe o perioada de pana la cinci ani, inclusiv, ar putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri si teren datorate consiliilor locale.

De asemenea, a fost eliminata acciza la aparatele de aer conditionat si cuptoarele cu microunde incepand de anul viitor, iar accizele la cristale si bijuterii vor fi reduse gradual timp de trei ani pana la nivelul zero, iar la cafea timp de patru ani, pana la zero. In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, nivelul de impozitare va fi de 3 %din valoarea totala fata de o cota de 16 %din diferenta de pret aplicata in prezent, iar taxa de timbru de 1 % a fost eliminata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri