Florin Jianu, ministrul delega pentru IMM, a sustinut, dupa declaratia lui Ponta, ca Romania a urcat 25 pozitii in topul Bancii Mondiale.

Ministrul delegat pentru IMM, Florin Jianu, a sustinut la randul sau, dupa premierul Ponta, ca Romania a urcat 25 pozitii in topul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, refuzand sa comenteze schimbarea metodologiei, prin care avansul este de doar doua locuri, si plasarea tarii in urma Rwandei. Intrebat de presa daca a citit precizarile Bancii Mondiale, conform careia nu trebuie facute corelari intre raportul din acest an si cel de anul trecut deoarece a fost schimbata metodologia de analiza, ministrul a raspuns ca trebuie privit la "ansamblul masuratorii" si transmis un mesaj extrem de puternic investitorilor straini si romani cu privire la faptul ca Romania are o crestere substantiala din punct de vedere al competitivitatii in toate clasamentele, potrivit Mediafax.

Intrebat din nou despre precizarea Bancii Mondiale ca rapoartele nu trebuie comparate intre ele urmare a schimbarii metodologiei, ministrul a raspuns ca nu mai are alte comentarii si a cerut o alta intrebare. Intrebat in continuare cum comenteaza faptul ca mediul de afaceri din Romania este, conform raportului Bancii Mondiale, mai putin primitor decat cel din Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Bulgaria si Rwanda, Jianu a afirmat ca vrea doar sa spuna ca mediul de afaceri din Romania este mai favorizant decat anul trecut, ca este mai bun decat cel din Italia sau Ungaria si ca, daca anual vor fi realizate progrese, aceste economii pot fi depasite.

Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM ca ar trebui sa dea "de baut"

El a adaugat ca mediul de afaceri are elemente de predictibilitate, dar nu a dorit sa comenteze faptul ca Guvernul nu a stabilit inca modul de calcul al accizelor pentru anul viitor. "Nu comentez acest lucru", a spus Jianu, explicand ca se poate referi doar la portofoliul IMM. Premierul Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM ca ar trebui sa dea "de baut" pentru ca Romania a urcat 25 locuri in clasamentul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, el raportandu-se insa la vechea metodologie, in conditiile in care prin noile criterii Romania a urcat doar 2 locuri

"Vreau doar sa multumesc tuturor celor din Guvern, din institutiile guvernamentale, dar si din mediul privat, pentru ca astazi Banca Mondiala a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui sa dati dumneavoastra de baut azi, pentru ca Romania a urcat de pe locul 73 pe locul 48 in topul tarilor, mult inaintea altor tari europene, o crestere de 25 locuri intr-un singur an", i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, in sedinta de guvern. El a adaugat ca Banca Mondiala noteaza faptul ca, fata de 2012, Romania are o povara fiscala mai redusa cu 1% din PIB si incasari la buget. Romania a urcat doua pozitii in topul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de tari, conform noii metodologii de calcul Romania clasandu-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansata de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru si sta cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

Romania a ocupat pozitia 73 anul trecut

Anterior schimbarii metodologiei, Romania ocupa pozitia 73 anul trecut. Dupa schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 in zona pozitiilor 40-60. Mediul de afaceri din Romania este mai putin primitor decat cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului "Doing Business 2015" publicat miercuri de Banca Mondiala. Totusi, Romania devanseaza tari ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) si Rusia (62) in clasamentul BM. In schimb, Romania este pe pozitia 171 din 189 de tari in ceea ce priveste conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri si 223 de zile.

Economia romaneasca ocupa penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasandu-se pe ultima pozitie, cu 1.500 dolari pe container. De asemenea, Romania ocupa una dintre ultimele pozitii la avizele necesare pentru constructii. Pentru obtinerea avizelor, o companie trebuie sa indeplineasca 14 proceduri si are nevoie de 255 de zile. In acelasi timp, Romania se afla pe primul loc intre tarile europene in ceea ce priveste imbunatatirea sistemului de plata a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind in prezent sistemul electronic. Raportul arata ca plata online cu cardul de credit a taxelor si contributiilor a devenit posibila in perioada 2013-2014.

Dintre tarile UE, Romania este clasata cel mai bine in ceea ce priveste accesul la credit si inregistreaza rezultate bune la procesul de infiintare a unei firme si rezolvarea insolventei, in media regiunii. In cazul procedurilor de insolventa, Romania, alaturi de Bulgaria, Macedonia si Muntenegru, a inregistrat cel mai important avans din Europa in perioada analizata, pe fondul reformarii legii insolventei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri