Ministerul Finantelor Publice propune majorarea bugetului pentru schema de ajutor de stat de stimulare a investitiilor cu impact major in economie cu 45 milioane euro, la 145 milioane de euro anual, echivalent lei, ca urmare a interesului unor companii pentru investitii de anvergura.

"Decizia vine in urma interesului deosebit manifestat de un numar in crestere de investitori pentru realizarea unor investitii de mare anvergura, cu importante efecte in economie, orientate spre sectoarele de activitate de varf. Totodata, in prezent, pentru intreprinderile mari care intentioneaza realizarea unor astfel de investitii nu mai exista un alt mecanism de finantare la nivel national", se arata intr-un comunicat al Finantelor, conform Mediafax.

Ministerul mai propune modificarea mecanismului de inregistrare a proiectelor si selectare a beneficiarilor, criteriile de departajare fiind cuantificabile si transparente, stabilite pe baza de punctaj.

Autoritatile vor astfel sa asigure un tratament egal intreprinderilor si sa eficientizeze procesul de evaluare cu incadrarea, totodata, in bugetele alocate schemei.

De asemenea, este luata in calcul introducerea si clarificarea anumitor definitii si reglementari specifice in vederea corelarii cu prevederile legislatiei europene in materie.

"Mentionam ca mecanisme similare de stimulare a atragerii de investitii sunt practicate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, in conformitate cu legislatia comunitara in domeniul ajutorului de stat, si reprezinta un criteriu determinant in procesul de alegere a locatiilor pentru amplasarea viitoarelor investitii", precizeaza MFP.
Schema de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie este instituita dini noiembrie 2014.

In prezent, inregistrarea cererilor de finantare in baza schemei se realizeaza in sesiune continua pana la atingerea nivelului bugetului anual alocat schemei. Inregistrarea cererilor de acord pentru finantare a fost suspendata la 26 iunie 2015 intrucat a fost atins nivelul bugetului anual alocat schemei.

Pot beneficia de ajutor de stat intreprinderile care realizeaza proiecte de investitii cu o valoare totala de minimum 10 milioane euro, fara TVA.

Ajutorul de stat se acorda companiilor dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare, sub forma de sume nerambursabile.

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fara TVA aferente realizarii, respectiv achizitionarii de active corporale si necorporale, precum si cheltuielile privind inchirierea constructiilor, aferente investitiei initiale.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2020 pentru emiterea de acorduri pentru finantare, respectiv 2015-2023 pentru plata ajutorului de stat.

Sursa foto: B.Stefanov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri