Romania va reusi sa pastreze un nivel ridicat al investitiilor straine directe (ISD) care nu vor scadea dupa aderare, cum s-a intamplat in Ungaria dupa 2004, a declarat secretarul general al Agentiei Romane de Investitii Straine (ARIS), Florin Vasilache.
"In ceea ce priveste evolutia fluxului investitiilor directe in acest an si in perioada urmatoare, consideram ca Romania nu se va confrunta cu un regres sau cu o stagnare, asa cum a avut loc in statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004", a explicat Vasilache. Valoarea ISD-urilor din 2006 va fi peste 6 miliarde dolari, fara a include si banii obtinuti din privatizarea Bancii Comerciale Romane (2,2 miliarde euro), a mai spus secretarul general ARIS.

"Credem ca investitiile straine directe din Romania vor continua sa creasca", a declarat directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Ruxandra Bandila. Directorul executiv CIS a motivat afirmatia si prin faptul ca investitorii straini au descoperit "mai tarziu" Romania.

Introducerea cotei unice de impozitare, de 16% a avut un efect benefic pentru intrarile de ISD-uri, a aratat raportul UNCTAD. Cu toate acestea, directorul executiv al CIS considera ca efectul pozitiv al cotei unice ar putea fi marit de o stabilitate mai mare in fiscalitate. Fiscalitatea ar trebui simplificata si clarificata si ar trebui sa fie definite sectoarele prioritare in care se doreste atragerea de investitii straine directe, a mai afirmat Bandila. Investitiile de la zero (n.red.- greenfield) au avut o evolutie pozitiva in Romania in perioada 2000-2006, a declarat Bandila.

Normele Uniunii Europene si fondurile structurale, care duc la imbunatatirea infrastructurii economice, vor crea un mediu de afacei prietenos pentru investitori. "Dezvoltarea infrastructurii este o prioritate pentru atragerea investitiilor straine directe", a afirmat directorul executiv CIS, citat de NewsIn.

Costul fortei de munca va creste cu 12% anual, ceea ce nu reprezinta un motiv de ingrijorare, considera Vasilache. Bancila considera ca este nevoie de o flexibilitate a fortei de munca, cu toate ca munca are un cost relativ mic in Romania. Cu toate acestea, directorul executiv CIS considera ca exista goluri in forta de munca inalt calificata.

"Romania are un deficit de forta de munca inalt calificata in unele domenii", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur stet. Acest fapt ar putea duce la restrangerea investitiilor straine directe in acele sectoare. stet a afirmat ca sistemul educational ar trebuie sa dea oameni capabili sa lucreze intr-o economie capitalista. Purtatorul de cuvant al BNR a mai declarat investitorii aduc straini nu numai in conducerea la nivel inalt, ci si in cea de nivel mediu.

Romania a atras cele mai multe investitii straine directe din Europa de Sud-Est, aproximativ jumatate din totalul acestora pentru aceasta regiune. Romania a avut intrari de investitii straine directe de 6,388 miliarde dolari (18,61 miliarde lei) in 2005, in conditiile in care urmatoarele clasate au fost Bulgaria si Croatia, care au raportat ISD-uri de 2,2 miliarde dolari, respectiv 1,7 miliarde dolari. Intrarile de ISD-uri au reprezentat in 2005 aproximativ 28% din formarea bruta a capitalului fix din Romania, in scadere de la aproape 40% in anul anterior. Procentajul din formarea bruta a capitalului fix in Romania a fost peste media Europei de Sud-Est, care a avut o medie de 25,4%.

Investitiile straine directe au avut anul trecut o pondere mai mare in formarea bruta a capitalului fix in Bulgaria, unde procentul a fost de 35,1 %, cu 7 puncte procentuale mai mult decat cifra inregistrata de Romania. Ungaria au avut, in 2005, intrari de ISD-uri de 6,69 miliarde dolari, care au detinut o pondere de 26,5% in formarea bruta a capitalului fix.

Dupa volumul investitiile straine directe din regiuneaa Europei Centrale si de Sud-Est, Romania ocupa locul al patrulea, dupa Cehia, Polonia si Ungaria. Fluxurile de investitii straine directe in Europa de Sud-Est si CSI (n. red. Comunitatea Statelor Indepentente) au ramas relativ constante in 2005 la un nivel inalt (40 miliarde dolari), in crestere usoara fata de anul anterior.Intrarile ( n.red. de investitii straine directe) au fost relativ concentrate: Federatia Rusa, Ucraina si Romania in aceasta ordine, au avut aproximativ trei sferturi din total", se arata in raportul UNCTAD.

in ceea ce priveste stocurile de investitii straine directe, Romania a atras pana acum ISD-uri de 23,4 miliarde dolari, aproape jumatate din stocul regiunii, a declarat Florin Vasilache, citand date din raportul UNCTAD. Investitiile straine directe acumulate pana in momentul de fata au reprezentat 24,2% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei in 2005, cu putin sub media regiunii Europei de Sud-Est (26,7% din PIB-ul regiunii).

Stocurile de investitii straine directe romane sunt de circa trei ori mai mici decat cele ale Ungariei, care acumulase in 2005 ISD-uri de 61,2 miliarde dolari. Cu toate acestea, Romania detine circa 42% din totalul regiunii Europei de Sud-Est. Bulgaria are cu peste 50% mai putine intrari de investitii straine directe decat Romania si avea in 2005 stocuri de investitii straine de 9,1 miliarde dolari.

Romania a ocupat in 2005 locul 24 din 141 de tari, in crestere de la locul 31 in 2004 si pozitia a 65-a in 2003, din punctul de vedere al performantei investitiilor straine directe (ISD) si este a treia tara din regiune dupa volumul intrarilor, a aratat, marti, Raportul Mondial al Investitiilor. Indicele de performanta a investitiilor straine directe arata masura in care o tara poate primi absorbi ISD-urile, in functie de marimea economiei. Cu toate acestea, Romania este depasita de tari precum Liban, Bahrein, Trinidad Tabago sau Jamaica din punct de vedere al performantei investitiilor straine directe. Din punct de vedere al potentialului al intrarilor de ISD, Romania s-a clasat in 2005 pe locul 78, in stagnare fata de anul trecut. Potentialul ISD-urilor este masurat de media mai multor "note" atribuite unor indicatori macroeconomici.

Acest indice ia in calcul, printre altele, si produsul intern brut (PIB) pe locuitor, cresterea PIB-ului, infrastructura telecomunicatiilor, procentajul cheltuielilor de cercetare si dezvoltare din venitul brut al tarii, riscul tarii, intrarile de ISD ca un procentaj din totalul lumii. si la aceasta categorie, Romania este in urma unor tari precum Vietnam, Costa Rica, Mongolia, Bahrein sau Bahamas.

Expertul independent Florin Bonciu a apreciat ca datorita globalizarii si investitiilor straine directe, producti a creste in mai multe tari, iar schimburile comerciale intre state au scazut. De asemenea, acesta a mai precizat ca globalizarea si-a facut efectul, anume productia nu mai este concentrata in anumite tari. Investitiile straine directe au crescut la nivel mondial cu 29% anul trecut fata de 2004, la 916 miliarde de dolari. Raportul intocmit de UNCTAD ia in calcul date din anul 2005 si din primul semestru al acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri