Romania a importata anul trecut 40% din necesarul de produse matalurgice, desi exporta mai mult de jumatatea din productia interna, ceea ce poate conduce la ideea ca produsele locale nu au calitatea dorita, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP)
Desi consumul intern reprezinta 75% din productia anuala a industriei metalurgice din Romania, anul trecut s-au importat produse pentru acoperirea a 40% din necesar, releva studiul. "Probabil ca producatorii autohtoni de masini prefera sa foloseasca tabla din alte tari si nu cea produsa in combinatele siderurgice din Romania, chiar daca in 2005 s-a exportat mai mult de jumatate din productie", a comentat presedintele CNP, Ion Ghizdeanu, citat de NewsIn.

Mai mult unele produse metalurgice (tablele si bezile zincate, sarmele din otel trase la rece, piese turnate) au o tendinta descrescatoare determinata de faptul ca sunt mari consumatoare de energie, depind exclusiv de import sau nu au benficiat de cereri. Aproximativ 20% din resursele de produse metalurgice, incluzand aici productia interna si importul, sunt destinate industriei constructoare de masini, conform Comisiei.

"Ca urmare, acest sector are capacitatea de a-si spori contributia la dezvolatarea economica viitoare, tendinta favorizata de altfel de expansiunea industriei constructoare de masini, principala ramura beneficiara a productiei metalurgice", au apreciat autorii analizei.

In primele opt luni ale anului importurile de produse metalurgice au crescut cu 32,6% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, in timp ce exporturile au crescut cu doar 5%. Chiar si in aceasta situatie, industria metalurgica a avut, in primele opt luni ale anuluit curent, un excendent comercial de 732 de milioane de euro, fara a includeimporturile de minereuri, respectiv 462 de milioane de euro si luand in calcul importurile de materii prime, potrivit CNP.

Ritmul mediu de crestere al productiei industriale era in 2005 si in primele opt luni ale anului curent de aproximativ 2%, dupa ce in intervalul 2000-2004 ritmul mediu a fost de 10%. in aceeasi perioada s-au inregistrat insa si fluctuatii de ritm foarte mari, cum ar fi in 2003, cand productia a scazut cu 40 de procente, arata autorii studiului, care precizeaza ca acest sector a avut principala contributie la cresterea productiei industriale de dupa 2000.

"Cresterea in volum a activitatii de dupa 2004 este sub potentialul industriei metalurgice, dar prezinta un grad mai ridicat de sustenabilitate evidentiat de variatiile de sezonalitate mai reduse, dar si de imbunatatirea eficientiei. Ca urmare, si pentru urmatorii ani se estimeaza o crestere relativ moderata a productiei, respectiv de 4-5% anual", au estimat autorii.

Cea mai buna evolutie, in primele opt luni ale anului, a avut-o metalurgia aluminiului, care a crescut cu 10,9%, de remarcat fiind ca productia de laminate din aluminiu si aliaje din aluminiu a fost mai mare cu 26,1%, fiind solicitata in principal la export, conform CNP.

In industria metalurgica din Romania primele cinci societati asigura 65% din cifra de afaceri a ramurii, iar fiecare din acestea concentreaza productia unei anumite subramuri (otel, aluminiu, tevi, oteluri speciale), mai arata studiul Comisiei Nationale de Prognoza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri