Reprezentantii FMI si-au manifestat regretul ca nu au avut incredere in capacitatile Guvernului de la Bucuresti de creste veniturile bugetare dupa introducerea cotei unice, ceea ce a dus, in vara lui 2005, la renuntarea la un nou acord cu Romania, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu
"Anul acesta, cred ca sunt trei sau patru saptamani de cand m-am intalnit cu delegatia Fondului, ne-au spus ne pare rau ca nu am semnat acordul, nu credeam ca o sa va tineti promisiunile. A fost o recunoastere implicita a faptului ca am fost capabili singuri sa conducem economia si ca nu mai avem nevoie de o asistenta din partea organismelor internationale", a spus Tariceanu citat de NewsIn.

Premierul a participat, marti, la masa rotunda pe teme economice organizata de Economist, unde a prezentat masurile pe care le va lua Executivul pentru a ajuta mediul de afaceri. Tariceanu a amintit descentralizarea administratiei, cresterea salariilor functionarilor publici care sa se reflecte in profesionalizarea acestora, adoptarea noii legi a investitiilor, (proiect aflat in dezbatere publica) si implementarea sistemului aprobarii tacite in cazul in care termenele pentru acordarea de autorizatii nu sunt respectate.

Tariceanu le-a amintit celor prezenti ca Romania s-a aflat pe primul loc in clasamentul statelor care au reformat mediul de afaceri, datorita reducerii birocratiei, combaterii coruptiei si introducerii cotei unice (politica fiscala orientata catre mediul de afaceri).

Odata cu prezentarea reformelor pe care le-a promovat Executivul in domeniul mediului de afaceri, Tariceanu nu a stiut sa dea amanunte referitoare la accize, recunoscand ca nu intelege procedeul de aplicare a accizelor. "Nu sunt capabil sa dau un raspuns. Nu am inteles pana acum cum se aplica acciza la mia de tigarete", a recunoscut premierul razand, dupa ce unul dintre oamenii de afaceri prezenti la masa rotunda pe teme economice organizata de "The Economist" i-a adresat o intrebare legata de accize. Tariceanu a refuzat oferta directorului firmei producatoare de tigari JTI, Gilda Lazar, care s-a oferit sa ii explice procedeul aplicarii accizelor, invocand existenta unui ministru al finantelor, specialist in acest domeniu. "Nu e nevoie, aveti un ministru de finante", a raspuns Tariceanu. Premierul s-a declarat insa convins ca pretul tigarilor din Romania nu va putea ramane cel practicat in prezent, avand in vedere pretul produselor din tutun in UE. "Nu o sa putem functiona cu preturi la tigari ca in duty-free", a spus Triceanu.seful Executivului a declarat totodata ca taxele de mediu si dividendele obtinute de statul roman au un nivel foarte scazut in Romania si acestea trebuie "reconsiderate" in viitor.

Premierul considera ca integrarea in UE va aduce, in ceea ce priveste mediul de afaceri, avantajul competitivitatii, bazat pe "integrarea graduala pe piata unica". in ceea ce priveste riscurile pe care le vor intampina oamenii de afaceri dupa integrare, Tariceanu a pus accentul pe restructurarea afacerilor necompetitive, amintind c numai intre 2005 si 2006 au disparut aproximativ 60 de mii de locuri de munca din domeniul confectiilor. "Nu este foarte grav pentru ca prefer sa vina o industrie care sa aduca o valoare adaugata mare", a precizat Tariceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri