Marile centrale sindicale ameninta ca, in jurul datei de 20 noiembrie, vor organiza mitinguri si vor declansa chiar si greva generala pe ramuri, daca Guvernul nu vine cu o solutie la revendicarile formulte la protrestele din mai, a declarat liderul sindical Dumitru Costin citat de NewsIn.

Blocul National Sindical (BNS), CNSLR Fratia, CNS Cartel Alfa si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) ameninta Guvernul cu mitinguri de protest si declansarea grevei generale, daca in urmatoarea saptamana executivul nu reia dialogul social si nu gaseste o rezolvare la revendicarile sindicalistilor, formulate la protestele comune din mai.

"Dam un ultimatum Guvernului ca cel mai tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa reia dicutiile despre revendicarile noastre, discutii care, desi trebuiau incepute in luna iunie, au fost un esec total", a spus Dumitru Costin. "Daca nu se va intampla nimic nici de data aceasta, vom iesi in strada in toata tara si ne vom folosi de toate formele de protest permise de lege", a adaugat liderul sindical.

Presedintele BNS a adaugat ca pichetele sunt o forma de protest pe care guvernantii nu o iau in seama, de aceea sindicalistii vor trece direct la mitinguri de protest derulate in toata tara si chiar la declansarea grevei general pe ramuri.

Potrivit reprezentantilor celor patru centrale sindicale, desi in iunie Guvernul a constituit sapte comisii interministeriale pentru analiza si solutionarea revendicarilor din mai ale confederatiilor, acestea nu au functionat si nu s-au gasit rezolvarile cerute.

"Discutiile din aceste comisii au fost un esec total. Desi noi am cerut un salariu minim pe economie de 500 de lei, in 2007, Guvernul a elaborat deja bugetul pentru anul viitor tinand cont de o valoare a salariului minim de 390 de lei. De asemenea, si anul acesta Romania va avea doua salarii minime, cel propus de Guvern si cel negociat in Contractul Colectiv de Munca", a spus Dumitru Costin.

Totodata, sindicalistii considera esuate si negocierile in ceea ce priveste politica salariala pentru lucratorii din invatamant, sanatate sau din administratia publica.

In luna mai cele, patru centrale sindicale au organizat mitinguri de protest in Bucuresti, principalele revendicari fiind majorarea salariului minim la echivalentul in lei a 180 de euro, astfel incat raportul dintre salariul minim si cel mediu sa fie de cel putin 50%, stabilirea unor politici privind majorarea preturilor la utilitati, astfel incat sa se elimine suprataxarea acestora, majorarea salariilor in domenii precum educatie, invatamant sau administratia publica, modificarea legii Contractului Colectiv de Munca si a Inspectiei muncii, precum si infiintarea tribunalelor muncii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri