Romania nu va fi interesata de adoptarea rapida a mondei europene si ar putea amana intrarea in zona euro pana in 2014 sau 2015, deaorece pastreaza instrumentul ratei de schimb care atrage investorii, potrivit lui Olivier de Boysson, economist pentru piete emergente la Societe Generale.

"Nu cred ca adoptarea euro se va face rapid. Cert e ca se va face undeva in mijlocul decadei viitoare, probabil 2014, sau 2015. A te grabi sa adopti euro ridica semne de intrebare in fata efortului de adaptare al unei economii la rigorile pietei monetare unice", a spus Boysson, potrivit NewsIn.

Economistul grupului financiar francez considera ca instrumentul ratei de schimb este un instrument ale carui avantaje sunt utile pentru o tara care trebuie sa ajunga din urma economii dezvoltate. "Aprecierea monedei te lasa sa cumperi mai multe importuri si astfel, ajungi din urma preturile din alte tari. A te grabi catre euro ridica semne de intrebare si trebuie sa ai venituri mai mari", spune Boysson.

Deocamdata, criteriile de adoptare a euro impuse de Maastricht nu sunt bariere pentru Romania, insa, in anul 2007, capacitatea de a absorbi fonduri structurale va fi o provocare dificila, deoarece trebuie sa fie pregatite municipalitatile si regiunile pentru a le folosi integral, a mai spus Boysson.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat in cadrul unui seminar ca banca centrala a inaintat guvernului programul pentru adoptarea euro in orizontul de timp 2014, care reprezinta totodata si programul de dezvoltare economica a Romaniei in urmatorii sapte ani. Adoptarea euro inseamna foarte multa rigoare, iar pentru o societate care nu este obisnuita cu rigoarea, poate insemna chiar durere", a spus Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri