Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) a amendat comisiile de fond funciar cu 2,4 milioane de lei pentru nerespectarea legislatiei din domeniul restituirii proprietatilor, potrivit datelor furnizate, pentru NewsIn de ANRP.
Directia pentru cordonare si control din ANRP a sanctionat aproximativ 7 % din primari pentru nerespectarea legislatiei din domeniul retrocedarilor, cuantumul amenzilor fiind de aproximativ 2,4 milioane de lei, in 2006.

Prin activitatea de control consilierii din ANRP urmaresc in ce masura datele despre situatia terenurilor disponibile pentru retrocedare sunt afisate la nivelul primariei. De asemenea, se amendeaza tergiversarea nejustificata a solutionarii cererilor de retrocedare.

Chiar daca misiunea ANRP este urgentarea procesului de retrocedare, iar comisiile de fond funciar au primit amenzi usturatoare in acest an, ritmul de solutionare a cererilor este la fel de anevoios.

Astfel, din cele 620.000 de solicitari privind restituirea terenurilor agricole sau forestiere, doar 10 % au fost finalizate.

"Nu exista o centralizare a datelor privind punerea in posesie a proprietarilor, dar sunt aproximativ 50.000 de titluri de proprietate emise", a declarat, pentru Newsin, vicepresedintele ANRP, Theodor Nicolescu.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), pentru NewsIn, in anul 2006, au fost emise 62.306 titluri de proprietate, din care 52.583 pentru terenuri agricole si 9.723 pentru terenuri forestiere.

"Din dosarele depuse au fost solutionate de catre comisiile judetene aproximativ 315.000 de cereri", a spus Theodor Nicolescu. Acesta a precizat ca din cererile solutionate peste 165.000 au fost validate pentru restituirea in natura a unei supafete de 825.000 de hectare, din care 270.000 de hectare reprezinta teren agricol, iar diferenta de 555.000 de hectare este teren forestier.

Comisiile judetene au respins 100.000 de cereri de retrocedare, iar 40.000 de cereri au fost validate pentru despagubiri.

In topul judetelor cu cea mai mare suprafata de teren validata pentru restituire se afla Hunedoara ( 61.407 hectare), Arges (60.798 hectare) si Brasov (47.457 hectare).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri