Firmele care folosesc muncitori detasati din strainatate vor avea obligatia sa ii inregistreze la inspectoratele de munca, precum si durata timpului de lucru sau salariile pe care le platesc acestora, prevede un proiect de hotarare, propus de Ministerul Muncii.
Pentru reglementarea procedurii in cazul muncitorilor straini detasati in Romania, care presteaza servicii la companii autohtone, Ministerul Muncii (MMSSF) a propus o hotarare prin care ii obliga pe beneficiarii serviciilor strainilor sa inregistreze toate datele referitoare la acestia la inspectoratele teritoriale de munca (ITM) inainte sa-si inceapa activitatea.

Potrivit proiectului de act normativ, angajatorii romani au obligatia ca, inainte de detasarea strainilor, sa depuna la ITM datele de identificare, denumirea angajatorului strain care detaseaza muncitorii, numele, prenumele si numarul acestora si durata pentru care urmeaza sa presteze activitatea, informeaza NewsIn. De asemenea, ei trebuie sa specifice si valoarea salariului acordat strainilor, domeniul in care isi vor desfasura activitatea, durata timpului de munca si repartizarea acestuia si durata timpului de odihna zilnic si saptamanal.

Angajatorii romani vor fi sanctionati potrivit legislatiei in vigoare daca nu acorda masuri de protectie pentru femeile insarcinate sau care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri, egalitate de tratament intre femei si barbati, salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare sau daca nu asigura sanatatea si securitatea la locul de munca.

De asemenea, beneficiarii de servicii din partea lucratorilor straini detasati vor fi sanctionati cu amenda intre 1.500 si 3.000 de lei daca refuza sa comunice datele cerute la ITM sau sa prezinte inspectorilor de munca foile colective de prezenta sau contractele de munca. Vor primi amenzi intre 2.000 si 4.000 de lei si angajatorii care vor comunica date eronate la ITM.

Beneficiarii romani de servicii vor transmite la ITM datele solicitate conform anexei 1 a hotararii de Guvern. Proiectul de hotarare de Guvern se afla in prezent in faza de avizare la minsitere, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie adoptata de executiv, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Hotararea vine in completarea legii 344/2006, referitoare la regimul strainilor detasati in Romania, care intra in vigoare tot la inceputul anului 2007 si care este transpunerea Directivei Europene 96/71. Cele doua acte normative reglementeaza drepturile strainilor detasati la munca in Romania si permit Inspectiei Muncii sa controleze conditiile in care acestia sunt tratati de angajatorii romani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri