MAE are la dispozitie pentru cumpararea unei cladiri pentru Consulatul din Chisinau un buget de trei milioane de dolari, bani care - conform expertului imobiliar international Artur Silvestri - ar fi suficienti pentru achizitionarea unei "unei case foarte bune in Viena".

Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca a rectificat bugetul MAE astfel incat 10 milioane de lei - aproximativ trei milioane de dolari - sa fie utilizate pentru construirea unui sediu pentru Consulatul Romaniei din Chisinau, informeaza NewsIn. Purtatorul de cuvant al MAE a declarat ca o echipa de lucru din MAE s-a deplasat in capitala Republicii Moldova pentru a studia piata si a cauta cladiri potrivite pentru necesitatile consulatului.

"Nu am decis inca nimic. Am apelat la niste agentii imobiliare - gasite de Ambasada noastra de acolo - avem vreo doua-trei oferte, dar inca nu am hotarat nimic", a declarat Radu Dobre, directorul general al Directiei Afaceri Consulare din MAE, care a fost la Chisinau. Dobre nu a putut preciza pe ce criterii au fost alese agentiile care vor intermedia achizitia sediului, insa a spus ca exista cladiri care sa indeplineasca cerintele MAE si la pretul de 700 de mii de euro, dar si la 7 milioane.

Conform oficialului MAE, cladirea sectiei consulare ar trebui sa fie spatioasa, sa aiba posibilitatea de a fi amenajata pentru a avea si spatiu de securitate, si spatiu pentru ghisee, dar si birouri pentru personalul consular. Initial, Corina Vintan a estimat ca 3000 de metri patrati ar fi suficienti pentru a corespunde cerintelor.

Expertul imobiliar international Artur Silvestri a declarat ca cele trei milioane de dolari ar fi suficiente petnru cumpararea "unei case foarte bune in Viena". Profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles, Silvestri a apreciat ca "pentru un consulat este nevoie de o cladire de maximum 1.000 de metri patrati, care costa cel mult 500.000 de euro. De asemenea, este nevoie de un spatiu de primire de 400 de metri patrati, 150 de metri patrati pentru doua apartamente necesare pesonalului, respectiv 350 metri patrati pentru patru birouri."

Pe de alta parte, reprezentantii agentiei imobiliare "Casa Ta" din Republica Moldova au declarat ca "un imobil in Chisinau, intr-o zona centrala, poate fi achizitionat cu 800-1.000 euro pe metrul patrat". Pe langa cele 10 milioane lei se mai investesc 141.000 lei pentru lucrari de extindere a sectiei consulare la Ambasada Romaniei la Chisinau. in acest sens se doreste realizarea unei constructii usoare cu destinatia de sala de asteptare pentru solicitantii de viza.

Construirea unui nou sediu pentru sectia consulara a Ambasadei de la Chisinau este una dintre masurile de imbunatatire a activitatii de eliberare a vizelor pentru cetatenii moldoveni, in conditiile in care, odata cu aderarea Romaniei la UE, solicitarile de viza au excedat posibilitatile de procesare ale actualului consulat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri