Analistii se asteapta ca leul sa se mentina in intervalul in care a fost tranzactionat si saptamana trecuta, intre 3,3750-3,4050 lei/euro, cu o usoara tendinta de apreciere a monedei nationale, in functie si de evolutia celorlalte monede est-europene.
"Probabil ca leul va fi tranzactionat intre 3,3750-3,4050 lei/euro saptamana viitoare, in functie si de evolutia monedelor din celelalte tari emergente", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu se asteapta ca luni, leul sa se aprecieze usor si "sa fie tranzactionat intre 3,3780-3,3900 lei/euro, ca urmare a interesului sporit al pietei pentru decizia bancii centrale privind dobanda de politica monetara".

Pe piata bursiera din Sibiu, cotatiile contractelor la o luna euro/leu au fost influentate de tranzactiile de pe piata valutara, in saptamana care se incheie.

"Raportul euro/leu a avut o evolutie in concordanta cu ceea ce s-a petrecut pe piata valutara. In prima parte a saptamanii preturile de cotare pentru scadenta de luna viitoare au fluctuat intre 3,4350 si 3,4450 lei/euro, pentru ca de joi euro sa inceapa sa coboare. Joi tranzactiile au fost realizate la preturi de 3,42 3,4275 lei/euro pentru ca in ultima zi a saptamanii euro sa atinga un minim de 3,4050 lei. Pentru jumatatea anului preturile de cotare s-au mentinut in culoarul 3,44 3,45 lei", sustin analistii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu.

Leul s-a apreciat in ultimele trei zile ale saptamanii care se incheie, de la 3,4104 lei/euro, cat era cursul oficial de marti, la 3,3877 lei/euro, cat afisa BNR vineri (0,66%). Intre 26 ianuarie si 2 februarie leul s-a apreciat cu 0,67% de la 3,4107 la 3,3877 lei/euro, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta forte venite de la investitorii straini care au apreciat si celelalte monede est-europene.

Pe piata monetara, dobanzile au crescut usor spre finalul saptamanii pana la 7,5-8,5% pe an la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore), ca urmare a scaderii temporare a lichiditatii din piata.

"Saptamana viitoare, ne asteptam ca dobanzile la depozitele overnight sa se mentina la 7,5-8,5% pe an in primele doua zile, depinzand totusi de operatiunea de sterilizare a BNR de luni, mai ales ca nu va avea scadenta nici un depozit al bancii centrale in timpul saptamanii", mai spus Citu.

Dealerul sef al Bancii Transilvania se asteapta, de asemenea, ca rata dobanzii la depozitele overnight sa fie de circa 8% pe an, in functie si de sumele pe care le va atrage banca centrala la licitatia de luni pentru depozitele la o luna, pentru care dobanda anuala este de 8,75%.

Piata monetara ramane, oricum, plina de lichiditate, iar analistii ING Bank Romania se asteapta la o scadere a dobanzilor incepand de miercuri, cand va reveni in piata un depozit de 2 miliarde lei la atras de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in urma cu o luna.

"Vineri, e de asteptat ca volatilitatea sa fie mai scazuta, iar volumele tranzactionate mai mici, ca urmare a deciziei BNR privind rata dobanzii de politica monetara. Ne asteptam ca banca centrala sa micsoreze dobanda cu 50 puncte procentuale, pana la 8,25% pe an, de teama aprecierii puternice a leului ca urmare a intrarilor masive de capital", a mai spus Citu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri