Doar doua treimi din populatia tarii beneficiaza de sistemul public de alimentare cu apa potabila, iar 75% din reteaua de distributie trebuie inlocuita, valoarea investitiei fiind de doua miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Conform datelor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), 65% din totalul populatiei beneficiaza de apa potabila distribuita prin sistem public, anunta NewsIn. La nivelul populatiei urbane, 90% din locuitorii oraselor sunt racordati la sistemul de alimentare cu apa potabila, in timp ce numai o treime din populatia rurala beneficiaza de acest serviciu.

In acest moment, in Romania exista 1.398 de statii de tratare, din care 797 produc apa potabila pentru comunitati de pana la cinci mii de persoane. Dintre acestea, 25% distribuie apa care nu este conforma cu valorile limita pentru parametrii bacteriologici, turbiditate, amoniac, nitriti, fier.

Restul de 601 de statii produc apa in sisteme care aprovizioneaza mai mult de cinci mii de persoane. Zece procente din acestea nu sunt conforme cu normele privind oxidabilitatea, turbiditatea, amoniacul, fierul, nitriti.

Mai mult, 12,5 % din populatia oraselor deservita se confrunta cu intreruperi mai mari de opt ore pe zi. Aceasta situatie afecteaza 21% din orasele care beneficiaza de acest sistem.

De asemenea, 75% din reteaua de distributie ar trebui inlocuita pentru a reduce riscul de contaminare a apei sau de modificare substantiala a calitatii acesteia. Potrivit MMGA, in anumite zone vechimea retelelor de distributie depaseste 90 de ani, ceea ce reprezinta unul din factorii care afecteaza calitatea apei destribuite, prin accidente frecvente, pierderi importante de apa, contaminarea apei.

Potrivit MMGA, costurile acestei opertiuni se ridica la doua miliarde de euro. Aceasta suma urmeaza sa fie asigurata de la bugetul de stat si bugetele locale, precum si prin proiecte cu asistenta externa ori parteneriate public-private.

Potrivit primei axe prioritare din Planul Operational Sectorial de Mediu, Romania va putea accesa fonduri europene de 2,7 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea nationala de 490 de milioane de euro, pentru extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri