Firmele care deruleaza importuri (din tari non-UE, n.r.) vor plati, din nou,TVA aferent in vama, iar cele care deruleaza operatiuni intracomunitare vor depune o garantie in vama a TVA, potrivit unei propuneri a Finantelor, ca urmare a diminuarii incasarilor bugetare si a cresterii evaziunii fiscale.

"Ministerul Finantelor Publice propune aceasta masura pe baza informatiile furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala intrucat, modificarea de la 1 ianuarie 2007 a Codului Fiscal, care a eliminat sistemul de plata la vama a TVA pentru importurile din statele non-UE a dus la cresterea evaziunii fiscale, intrucat aceasta masura de relaxare fiscala a fost exploatata de unii importatori in interes propriu si in defavoarea bugetului de stat, situatie ce impune luarea unor masuri urgente", se arata intr-un comunicat al Finantelor citat de NewsIn.

Conform prezentarilor Finantelor, incasarile pe primele 16 zile din luna februarie au inregistrat scaderi drastice, in special la capitolul TVA, totalul veniturilor fiind jumatate din estimarile pentru aceasta perioada. Guvernul a estimat un deficit bugetar pentru 2007 de 2,8% din PIB.

Potrivit Ministerului, aceasta masura nu-i va afecta pe importatorii care in anul anterior au derulat importuri cu valori semnificative si indeplinesc criteriile pentru a obtine certificat de amanare a platii TVA.

Ministerul Finantelor Publice mai propune introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru, pentru ca exista pericolul ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie ci sa fie plasate in economia subterana.

Romania are cel mai scazut nivel al veniturilor bugetare ca pondere in Produsul Intern Brut, circa 29%, dintre toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri