Producatorii de mezeluri si conserve din carne cer o perioada de gratie pentru vanzare produselor care nu respecta normele de etichetare si proportia ingredientelor, dupa ce Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a anuntat miercuri ca din 8 aprilie va fi interzisa comercializarea acestora
Potrivit unui ordin comun emis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA), pe eticheta fiecarui produs din carne trebuie sa se mentioneze anumite informatii cum ar fi modul de preparare sau compozitia. Astfel, producatorul trebuie sa precizeze natura tratamentului termic utilizat sau procentul de carne existent in produsul finit.

Cu putine zile inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ, reprezentantii patronatelor spun ca au solicitat autoritatilor o perioada de tranzitie pentru epuizarea stocurilor. "Din pacate, intrarea in vigoare a ordinului s-a suprapus cu anumite evenimente politice. Noi am discutat cu ministrul agriculturii Dan Motreanu despre posibilitatea de a comercializa produsele a caror ambalaje nu corespund noilor norme si sper ca in aceste zile sa se gaseasca o solutie", a declarat pentru NewsIn, directorul executiv al Asotiatiei Romane a Carnii ( ARC), Mihai Visan.

Acesta a precizat ca ARC a propus noile norme de producere si de comercializare a carnii in vederea obtinerii unor produse de calitate superioara. "Noi am initiat aceste norme pentru a asigura o calitatea superioara a produselor din carne. insa trebuie sa se gaseasca o solutie in cel mai scurt timp in legatura cu stocurile, pentru ca scopul nostru nu a fost ca producatorii sa inregistreze pierderi", a spus Visan.

Presedintele ARC Sorin Minea a declarat ca noile norme nu vor afecta pretul produselor. "Marii producatori respecta deja standardele de calitate. Ceilati ar putea, eventual, sa inregistreze o diminuare a profitului, dar nu cred ca este cazul sa creasca pretul produselor", a mentionat Minea.

Potrivit lui Minea, efectele noilor standarde de calitate se vor simti pe piata romaneasca in cel mult doua luni. "Utilizarea MDM ( carne separata mecanic-n.r.) in anumite produse este interzisa de trei-patru ani, iar folosirea trebuie precizata pe eticheta. Noutatea consta in utilizarea unei anumite cantitati de amidon, de cel mult 4 %. Practic vom avea mai multa carne in mezeluri si este absolut normal. De exemplu, in acest moment, nu toti producatorii care fabrica salam de vara respecta reteta traditionala. in cel mult doua luni vom avea mai multe produse de calitate superioara pe piata", a spus Minea.

Presedintele ARC considera ca noile standarde de calitate reprezinta un avantaj pentru produsele romanesti comparativ cu cele provenite din import. "Vom avea mezeluri mai bune si vom putea lupta cu produsele provenite din import. Practic nu este interzisa comercializarea acestor produse pe piata interna, dar consumatorul va alege produsul realizat la un standard de calitate superior", a precizat Minea.

Potrivit ordinului care va intra in vigoare in data de 8 aprilie, daca la fabricarea produselor din carne se utilizeaza amidon sau amidonuri modificate, proportia maxima a acestora in componenta produsului finit trebuie sa fie de 4 la suta. De asemenea, producatorii nu au voie sa utilizeze carnea separata mecanic (MDM) la fabricarea salamului tip Victoria, a salamului de vara sau de Sibiu.

Potrivit noilor reglementari, in cazul utilizarii de carne separata mecanic (MDM), operatia de fierbere si coacere se va realiza la o temperatura de minimum 72C, timp de minimum 20 de minute.

Pateul de ficat trebuie sa aiba un continut minim de ficat de 15%, iar la fabricarea acestuia nu se admite utilizarea carnii de porc sau pasare separate mecanic, a amidonului modificat si a proteinei de origine vegetala.

Pe eticheta este obligatoriu sa se mentioneze natura tratamentului termic utilizat, iar la conservele mixte trebuie sa se precizeze procentul de carne existent in produsul finit. in cazul utilizarii de carne separata mecanic, aceasta se va mentiona distinct pe eticheta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri