Dupa intrunierea a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, premierul Calin Popescu Tariceanu, a anuntat o crestere a subventiei pentru irigatii de la 3,9 milioane lei vechi/ha la 7 milioane lei vechi/ha. De asemenea, Tariceanu i-a cerut ministrului economiei sa analizeze posibilitatea opririi exporturilor de energie ieftina de la Hidroelectrica.

"Subventia pentru irigatii va ajunge astfel la aproximativ 70% din costul total. Costul total al irigatiei pe hectar este de zece milioane de lei vechi", a spus Tariceanu citat de NewsIn. Mai mult, agricultorii vor beneficia de un termen de gratie de 60 de zile pentru decontarea facurilor, in loc de 30 de zile, cat este in prezent, pentru ca agricultorii sa nu riste sa primeasca penalizari.

Premierul a anuntat o serie de decizii luate in cadrul Comitetului, care vor fi aprobate in sedinta de miercuri a Executivului. Astfel, energia electrica pentru irigatii va fi furnizata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc energie la cele mai scazute preturi. O alta masura consta in modificarea termenului de incheiere a contractelor multianuale de irigatii, de la 31 ianuarie, la 30 iunie 2007.

Tot maine va fi suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii, pentru a extinde suprafata care poate fi irigata. Astfel, vor fi oferiti 320 de lei pe hectar - de la 91 de lei pe hectar - pentru mentinerea, intretinerea, reparatia si paza sistemelor de irigatii, suma totala alocata in acest scop fiind de 72 de milioane de lei noi.

Ministrul Agriculturii a declarat ca efortul bugetar pentru finantarea masurilor anuntate este estimat la 293 de milioane de lei. seful Executivului a declarat ca, in prezent, din suprafata totala de 700.000 de hectare pentru care pot functiona instalatii de irigatii, s-au incheiat contracte doar pentru 357.000 de hectare. Din aceastea, au fost solicitate irigatii pentru doar 35.000 de hectare, adica adica 10% din suprafata contractata si 5% din cea care poate fi irigata. "Acest fapt arata ca nu este o lipsa de solicitudine si actiune a autoritatilor", a mai spus Tariceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri