Italia a renuntat la intentia de a depozita deseurile pe teritoriul Romaniei, dupa argumentele prezentate ieri de catre ministrul mediului, Attila Korodi, ambasadorului Italiei, Daniele Mancini, potrivit carora Romania nu dispune nici de infrastructura necesara gestionarii deseurilor interne
"In baza capitolului 22 din tratatul de aderare, Romania are voie sa faca 65 de depozite finale, cu o perioada de tranzitie pana in 2017 pentru crearea unui sistem integrat de gestionare deseurilor la nivel national si a demarat in acest an inchiderea a peste 200 de depozite neconforme. Aceste motive reflecta presiunea obiectiva cu care se confrunta Romania in rezolvarea problemelor interne pe care le are in privinta gestionarii deseurilor generate de populatia tarii. Din motive obiective, am spus autoritatilor italiene ca nu putem ajuta Italia desi este o tara cu care avem relatii foarte bune", a declarat potrivit NewsIn, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

Declaratiile ministrului au fost facute ulterior intalnirii avute in cursul zilei de joi cu ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, si cu reprezentantii Ministerului Mediului din Italia, respectiv seful de cabinet al ministrului italian al mediului si un director general.

Partea italiana a prezentat o scrisoare a ministrului italian al Mediului care cuprindea rugamintea Italiei de a primi ajutorul Romaniei in gestionarea situatiei deseurilor din sudul Italiei. De asemenea, scrisoarea facea referire la ajutorul tehnic pe care Italia il va oferi in viitor Romaniei in aceeasi problema a gestionarii deseurilor. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a reiterat pozitia Romaniei in aceasta problema spunand ca in cadrul unei intalniri private cu ministrul italian al mediului ii va explica personal cauzele obiective care au stat la baza refuzului Romaniei. La randul sau, ambasadorul Italiei a precizat ca pozitia Romaniei a fost asumata de ambele parti. "Italia a cerut ajutorul tarii prietene Romania. Ministrul ne-a explicat cu mare claritate care sunt motivele pentru care cererea nu poate fi primita si am inteles ca in Romania nu exista conditiile nici legislative, nici tehnice pentru rezolvarea acestei situatii", a spus Mancini.

Acesta a tinut sa sublinieze ca intalnirea avuta ieri cu ministrul mediului "a fost singura intalnire oficiala, restul detaliilor au venit doar de la presa". Intrebat de ce optiunea Italiei a fost Romania, ambasadorul Mancini a spus ca "in 2001- 2005 cand Italia s-a confruntat cu o situtie similara a apelat la Germania cu care a ajuns acord, pentru ca posibilitatile lor de gestionare a deseurilor erau conform normelor europene".

Intalnirea de ieri a fost solicitata de ministrul Mediului, Attila Korodi, in cadrul unei convorbiri telefonice avute luni cu ambasadorul Italiei la Bucuresti dupa aparitia in presa a informatiilor potrivit carora un transport de deseuri din sudul Italiei ar urma sa ajunga in Romania. Tot in cursul zilei de ieri un grup de experti din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a avut o intalnire cu omologii lor italieni.

Potrivit presei italiene, cel putin 15.000 de tone de gunoaie sufoca de mai bine de doua saptamani provincia Napoli, dintre care aproape 3.000 de tone numai in orasul cu acelasi nume. Saptamana trecuta, primarul din Napoli, Rosa Iervolino Russo, declarase ca situatia va incepe sa se amelioreze incepand de vineri, 25 mai, dand asigurari ca a gasit noi locuri de stocare a deseurilor, dar nu a vrut sa dea nume, pentru a nu declansa protestele persoanelor care locuiesc in apropiere.

In virtutea unui decret adoptat la 10 mai de guvernul Prodi, care prevede deschiderea de noi locuri de depozitare, au fost deschise sau rechizitionate mai multe centre de stocare si tratare a deseurilor, a informat agentia italiana ANSA. Presa italiana a relatat, marti, ca Romania nu este dispusa sa stocheze deseurile provenind din Napoli, dupa ce ministrul roman al mediului a declarat ca Bucurestiul se va opune oricarei incercari de depozitare a deseurilor pe teritoriul tarii, indiferent din partea carui stat european vine solicitarea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri