Fondul Monetar International a criticat vineri Romania privind planurile de a majora substantial pensiile, declarand ca aceasta decizie ar putea duce la amplificarea presiunilor inflationiste si la majorarea deficitului de cont curent, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Parlamentul Romaniei a aprobat joi proiectul de lege privind majorarea aproape de doua ori a pensiilor in urmatorii doi ani. Guvernul mai intentioneaza sa reduca cu 6% nivelul contributiilor la asigurarile sociale.

"Chiar daca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile fiscale trebuie sa ia in calcul existanta unor limite bugetare si nu ar trebuie sa fie luate fara a analiza mediul macroeconomic", a declarat inaltul responsabil al FMI in regiune, Juan Jose Fernandez-Ansola, pentru Reuters.

"Finantarea suplimentara va fi necesara pentru a acoperi majorarea pensiilor si reducerea contributiilor la asigurarile sociale. Acest lucru va contribui la o largire semnificativa a dezechilibrelor", a adaugat acesta.

Importurile cresc intr-un ritm foarte rapid intr-o perioada in care companiile se modernizeaza si romanii incearca sa isi imbunatateasca constant standardele de viata, dupa decenii de lipsuri din perioada comunismului, afirma Reuters, iar puternica apreciere a leului afecteaza importurile, contribuind la extinderea deficitului extern la peste 10% din produsul intern brut (PIB).

Multi economisti au avertizat ca Romania, a carei economie a atins in 2006 un ritm de crestere de aproape 8%, se afla foarte aproape de o supraincalzire si risca sa faca fata unor probleme de finantare in cazul in care deficitul de cont curent nu este redus.

"Pentru 2007 mizam deja pe un deficit de cont curent de aproximativ 13% din PIB", a declarat Fernandez-Ansola.

"In cazul in care nu vor reduce cheltuielile sau masurile legate de venituri, nu as fi surprins daca recenta decizie legata de pensii si contributii va duce la o majorare suplimentara a deficitului de cont curent in 2008", a adaugat oficialul FMI.

"Pana in acest moment, Romania nu a fost confruntata cu probleme legate de finantarea dezechilibrelor proprii, insa exista mereu praguri care, odata depasite, vor pune tara intr-o pozitie dificila - in opinia mea, Romania se indreapta in aceasta directie", a precizat Ansola.

In ciuda acestor avertismente, leul continua sa se aprecieze datorita cererii externe pentru randamentul crescut al dobanzii. Vineri leul a atins cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii cinci ani, de 3,1330 lei/euro.

Dobanda de politica monetara, care momentan este de 7%, este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, in ciuda reducerii de 175 de puncte de baza in 2007. In mai, inflatia a atins 3,8%, fata de inflatia de la inceputul acestui deceniu, cand se ridica la aproximativ 40%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri