Ministerul Mediului va contracta, prin proiectele incluse in Programul Operational Sectorial (POS) pentru mediu, 270 milioane de euro in 2007, bani care vor trebui cheltuiti pana in 2010, a declarat, citat de NewsIn, ministrul de resort, Attila Korodi.
Potrivit ministrului, din fondurile care vor fi contractate in acest an, vor fi finantate cele 15 proiecte care vizeaza managementul si calitatea apei si managementul deseurilor. Din aceste 15 proiecte, 10 fac parte din prima axa prioritara a Programului Operational Sectorial, prin care vor fi realizate 90 de statii de epurare a apei.

Korodi a mai spus ca finalizarea unor proiecte este intarziata de unele probleme privind dreptul de proprietate al terenurilor aferente acestor proiecte. "Unele proiecte nu au fost inca finalizate pentru a fi trimise la Bruxelles, intrucat, spre exemplu, in Giurgiu, Harghita si Covasna exista probemene privind dreptul de proprietate al terenurilor", a precizat ministrul mediului.

Potrivit acestuia, cele mai importante proiecte ca valoare financiara au fost pregatite pentru axa I, care acopera 60% din totalul fondurilor din POS. "Aceasta axa prioritara a fost conceputa in acest fel intrucat, din totalul de 29,3 miliarde de euro care trebuie investiti in mediu pana in 2018, 19,9 miliarde euro reprezinta necesarul de investitii in sectorul de apa potabila", a aratat Korodi.

Ministerul Mediului va trimite, pana la sfarsitul lunii iulie, Comisiei Europene pentru aprobare, zece proiecte majore privind sectorul de apa, urmand ca pana in septembrie, alte 15 proiecte integrate privind managementul deseurilor sa fie supuse aprobarii oficialilor europeni.

Potrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, Liliana Chirila, cele zece proiecte privind sectorul de apa si apa uzata, care vor fi transmise pana la sfarsitul lunii iulie la Bruxelles, au o valoare de peste 800 de milioane de euro, finantare asigurata prin POS-ul de Mediu, axa prioritara 1. Celelalte cinci proiecte privind managementul integrat al deseurilor au o valoare totala de 200 de milioane de euro si vizeaza ce-a de-a doua axa prioritara.

Intrucat valoarea fiecaruia dintre proiecte depaseste 25 de milioane de euro, potrivit normelor europene, acestea necesita aprobarea Comisiei Europene (CE). Toate cele 15 proiecte au beneficiat de asistenta tehnica din fonduri ISPA.

De asemenea, oficialul Ministerului Mediului a precizat, ca in 2008, ministerul va transmite CE alte 25 de proiecte care au fost pregatite prin fonduri ISPA. Un numar de 15 proiecte, cuprinse in prima axa prioritara, au o valoare de 1,5 miliarde de euro, iar celelalte zece, care vizeaza managementul deseurilor, au o valoare de 500 de milioane de euro. Totodata, Ministerul Mediului mai pregateste, cu sprijin financiar de la Banca Mondiala, alte 12 proiecte pe sectorul de apa, pentru care a demarat deja asistenta tehnica.

"Ne axam mai intai pe zonele unde nu s-au facut deloc investitii si care reprezinta prioritatea numarul 1. Ulterior vom cuprinde si celelalte zone, asa incat, pana in 2013, toate judetele tarii sa beneficieze de investitii din fonduri structurale si de coeziune", a spus Liliana Chirila.

Potrivit Planului Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu, Romania va putea accesa, in perioada, 2007-2013 fonduri comunitare in valoare de 4,5 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea de la bugetele de stat si locale de un miliard de euro. Finantarea europeana va proveni din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune.

Prima axa prioritara, privind extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, beneficiaza de o finantare europeana de 2,7 miliarde de euro, cu o cofinantare nationala de aproximativ 490 de milioane de euro.

Pentru cea de-a doua axa prioritara, care se refera la dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate, POS prevede o finantare comunitara de 882 de milioane de euro, completata de contributia nationala in valoare de 220 de milioane de euro.

Axa prioritara privind reducerea poluarii provenite de la sistemele de incalzire urbana presupune investitii de 458 de milioane de euro, jumatate reprezentand fonduri europene, jumatate fiind contributia nationala.

Cea de-a patra axa prioritara prevede investitii de 172 de milioane de euro - fonduri europene - si 43 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii.

Potrivit axei prioritare privind protectia impotriva inundatiilor si pentru reducerea eroziunii costiere, Romania va putea accesa fonduri europene in valoare de peste 270 de milioane de euro pentru implementarea de proiecte privind protectia impotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere. Acestei finantari comunitare, care provine din Fondul de coeziune, i se adauga contributia de la bugetul de stat, in valoare de peste 47 de milioane de euro.

Ultima axa prevazuta in POS o constituie asistenta tehnica, pentru care fondurile alocate sunt de 181 de milioane de euro, finantare europeana, si 45 de milioane de euro, cofinantare nationala

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri