Comisia Europeana a aprobat miercuri transferul catre Romania al avansului de 2% din fondurile structurale, echivalentul a aproximativ 330 de milioane de euro, a declarat ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely, intr-o conferinta de presa.
Pentru proiectele deja depuse exista posibilitatea sa se vireze avansul de 15% de la Comisia Europeana, a anuntat, citat de NewsIn, Borbely.

Potrivit ministrului, in 16 august va avea loc prima sedinta a Comitetului de monitorizare a Programului Operational Regional (CM POR), in care se va discuta despre axele prioritare 2 (imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale), 3 (imbunatatirea infrastructurii sociale) si 6 (asistenta tehnica) si vor fi analizate si aprobate criteriile de selectie a proiectelor finantabile din axele 2 si 3 ale POR.

"Vom discuta despre axa prioritara 2 - pentru care este finalizat si ghidul solicitantului afisat pe site-ul ministerului - si vor putea veni deja proiectele de la autoritatile locale", a declarat ministrul, care a completat ca pentru aceasta axa exista deja 50 de studii de fezabilitate finalizate si 27 de proiecte, in valoare totala de 740 de milioane de euro. "Aici stam foarte bine, suma totala prevazuta pentru axa doi este de 876 de milioane de euro, iar noi avem deja proiecte de 740 de milioane", a spus ministrul.

Lansarea procedurilor pentru depunerea de proiecte pe axa 2 va avea loc in a doua parte a lunii august, dupa ce vor fi aprobate criteriile de selectie de catre CM POR.

Pentru axa 4 a POR, consolidarea mediului de afaceri regional si local, sunt in pregatire 14 proiecte, dintre care 11 au deja finalizate studiul de fezabilitate si un proiect tehnic. Acestea sunt in valoare de 115 milioane de euro.

Pentru axa 5, dezvoltarea durabila si promovarea turismului, sunt pregatite 29 de proiecte, dintre care 19 au studiile de fezabilitate terminate si trei proiecte sunt finalizate. Valoarea acestora este de 248 de milioane de euro, dintr-un total de 415 de milioane alocati acestei axe.

Pentru celelalte axe prioritare, cu exceptia axei 2, Comitetul de Monitorizare a POR va aproba criteriile de selectie in partea a doua a lunii septembrie, dupa clarificarea tuturor aspectelor privind schemele de ajutor de stat.

Pentru axele prioritare 1, 4 si 5, lansarea cererilor de proiecte se va face dupa finalizarea procedurii aplicabile in cazul schemelor de ajutor de stat.

Ministrul devoltarii a reamintit si cele 11 programe de cooperare teritoriala europeana, in valoare de 16 miliarde de euro, dintre care Romaniei ii revin circa 300-400 de milioane de euro. Este vorba despre programe de cooperare, in perioada 2007-2013, cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Slovacia si Serbia, la care se adauga o serie de programe de cooperare transnationala intre state din Europa de Sud-Est, precum si un proiect de colaborare in regiunea bazinului Marii Negre.

"Ca valoare nu sunt spectaculoase, dar au un impact local important", le-a caracterizat ministrul Borbely. "Prin aceste programe se urmareste cooperarea statelor din interiorul UE, dar si intre tari cu granite externe Uniunii Europene. Proiectele se vor derula intre autoritatile publice din statele partenere si vor fi finantate doar daca vor exista cel putin doi beneficiari implicati, cate unul de fiecare parte", a mai spus ministrul, precizand ca unele programe se afla in stadii avansate ale negocierilor, iar proiectele de cooperare vor putea fi depuse anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri