Negocierile ministrilor de finante ai Uniunii Europene pe marginea bugetului aferent perioadei 2007-2013, buget in care sunt incluse si fondurile ce urmeaza a fi acordate Romaniei si Bulgariei, au inregistrat un nou esec. Discutiile de la finalul saptamanii precedente au pus fata in fata grupul de ministri ai caror guverne nu doresc sa dea mai multi bani bugetului Uniunii decat au facut-o pana acum si grupul celor favorabili unei cresteri a contributiei statelor membre.

Cei din urma promoveaza pozitia Comisiei Europene, aceea de majorare a bugetului cu 0,14%, cei dintai lupta pentru o contributie anuala de maximum 1% din PIB. Cele zece state central si est-europene, membre din 2004, fac parte din primul grup, iar pozitia lor este perfect justificata de faptul ca sunt beneficiare nete ale fondurilor europene. Cel de-al doilea grup este reprezentat de Germania, Franta, Olanda, Austria, Suedia si Marea Britanie, iar pozitia sa reflecta interesele membrelor sale, respectiv nevoia lor de bani pentru a-si repune economiile pe coordonatele competitivitatii. Bugetul Uniunii Europene trebuie adoptat pana la mijlocul lunii iunie, mai sunt deci doua, trei saptamani pentru reconcilierea celor doua grupuri, iar, in functie de aceasta, Romania va sti daca sumele prevazute in Tratatul de aderare raman varianta fericita sau se micsoreaza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri