Deficitul de cont curent pentru anul trecut s-ar putea situa la 6,5% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care cheltuielile publice s-au "umflat" in mod nejustificat, a apreciat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Deficitul de cont curent era estimat anterior la aproximativ 6% din PIB in 2004, dupa ce in 2003 s-a situat la 5,7% din PIB. Premierul a adaugat ca rata de crestere economica inregistrata anul trecut a fost una "nesanatoasa", existand riscuri de supraincalzire.

Printre evolutiile pozitive din 2004, Tariceanu a mentionat anul agricol exceptional, care nu va reusi insa sa contrabalanseze efectele majorarii arieratelor. In plus, majorarile salariale adoptate de fostul Guvern se vor reflecta in avansul importurilor, cu impact asupra deficitului comercial.

Totodata, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, cei ai Ministerului Economiei si Comertului si cei ai Bancii Nationale Romane lucreaza in aceste zile cu delegatia Fondului Monetar International pentru a gasi masurile potrivite pentru a contracara toate efectele negative mentionate. "Vom negocia o tinta de deficit bugetar situata mult sub media de 3% admisa in Uniunea Europeana", a subliniat seful Executivului. Acesta a adaugat ca, in 2004, s-au suprapus in mod nefericit doua obiective. Acestea sunt incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, respectiv alegerile generale, explicand ca, daca primul obiectiv presupune un ritm al reformelor deloc agreabil, cel de-al doilea este extrem de costisitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri