Romania, Bulgaria si Tarile Baltice au inregistrat cea mai rapida crestere a veniturilor din Europa in perioada 2000-2006, pornind insa de la un nivel foarte scazut, iar sporurile salariale au fost insotite de dezechilibrarea puternica a balantelor de plati, arata un raport al FMI.
Cresterea veniturilor a fost generata de intrari mari de capital din partea investitorilor straini, odata cu deschiderea economiilor si dezvoltarea sistenmelor financiare ale acestor state, comenteaza Fondul Monetar International (FMI) in raportul "Regional Economic Outlook". Intrarile masive de capital au contribuit in mod decisiv la convergenta economiilor emergente din Europa.

"In ultimii douazeci de ani, a devenit evident ca economiile emergente din Europa au un potential masiv de crestere", se spune in raport.

FMI explica in raport ca drumul cel mai scurt catre prosperitate presupune un anumit nivel de injectii de capital. Astfel, in tarile in care nu au loc injectii de capital - adeseori din teama autoritatilor privind capacitatea de rambursare - consumul si investitiile cresc mai lent. Or, intrarile de capital accelereaza procesul, astfel incat consumul avanseaza rapid, peste rata de crestere a productiei interne, de unde provine si deteriorarea contului curent, explica FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri