Guvernul si-a propus sa puna in aplicare mai multe programe pentru reducerea consumului de energie si pentru cresterea eficientei energetice si vrea ca pana in 2010 sa reduca cu 4,5% consumul de energie, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Vom solicita tuturor ministerelor si institutiilor publice un program de reducere a consumurilor energetice, care sa prevada iluminatul eficient, sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire performante, managementul energetic al cladirilor, iluminatul public, reabilitare termica a cladirilor, energii regenerabile. Pentru 2008, avem alocate 10 milioane euro prin care se vor finanta proiecte ale consiliilor locale pentru eficienta energetica. Totodata, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, statul are in vedere acordarea unor fonduri de 25 milioane lei, pentru 145 de blocuri. In ceea ce priveste eficienta energetica din industrie, avem in vedere un al treilea proiect, programe in valoare de 120 milioane dolari (circa 300 milioane lei), din care pana acum au fost alocate 34,2 milioane dolari, sume ce se afla in portofoliul Fondului Roman pentru Eficienta, in asociere cu Banca Mondiala", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa cu tema "Surse regenerabile si eficienta energetica in Romania. Sisteme de promovare a RES".

Varujan Vosganian a mai spus ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa reduca cu 9% consumul final de energie intre 2008 si 2016, fata de perioada 2001-2005.

Daca in anul 2005, utilizarea energiei din surse regenerabile era de 17,8%, potrivit Hotararii Consiliului UE din martie 2007, un
procent de 20% din energia produsa trebuie sa fie asigurata de sursele regenerabile, pana in 2020. Insa tinta propusa pentru
utilizarea surselor de energie regenerabila este de 24% pana in 2020.

"In 2005, utilizarea surselor regenerabile era de 17,8%. Noi ne-am propus un obieciv de 24% pana in 2020. Romania s-a angajat prin Tratatul de Aderare sa ajunga la 33%, la consumul de energie electrica din surse regenerabila pana in 2010. Insa noi ne-am stabilit un procent de 35% pana in 2015 si 38% pana in 2020, prin strategia energetica. Deci 38% din productia de energie va fi asigurata de sursele regenerabile pana in 2020. De asemenea, ne-am stabilit tinta interioara de reducere a consumului de energie cu 4,5% pana in 2010", a precizat Vosganian.

Ministrul a ai spus ca are in vedere sustinerea centralelor de tip CET, care functioneaza pe langa municipalitati. "Zilele acestea
exista discutii pentru finalizarea unui proiect de hotarare care va intra in dezbatere dupa summitul NATO, care va oferi pentru fiecare megawatt/ora(MWh) livrat in sistem o finantare", a afirmat acesta.

Schema de sprijin este elaborata de Transelectrica, OPCOM, ANRE si (Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Urmeaza sa se decida valoarea bonusului pentru fiecare MWh produs in instalatii de cogenerare de inalta eficienta (n.r. producerea simultana de caldura si electricitate). Banii se dau suplimentar, peste pretul de comercializare in piata a energiei, a explicat la randul sau vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri