Medicii, moasele sau asistentele medicale din Romania, care vor sa munceasca in Marea Britanie, Irlanda sau Slovenia pot accesa portalul de recrutare EURES, unde angajatorii au depus o oferta de 38 de locuri de munca pentru personal medical, potrivit site-ului citat de NewsIn.
Romanii cel mai bine platiti, care isi pot gasi un loc de munca prin intermediul EURES, sunt medicii, ale caror venituri anuale se pot ridica la 53.500 de lire sterline (aproximativ 68.000 de euro).

Astfel, o clinica din Manchester angajeaza 25 de medici romani, care au o experienta de cel putin trei ani si cunosc limba engleza foarte bine. Pe langa un salariu de peste 5.500 de euro pe luna, medicii mai beneficiaza de instruire la locul de munca, de asigurare medicala, de 25 de zile de concediu pe an si de asigurare pentru pensie. Durata contractelor este de doi ani.

O clinica din Dublin angajeaza, de asemenea, zece moase din Romania, pe salarii de 35.000-47.000 de euro pe an. Persoanele interesate sa se angajeze in Irlanda trebuie sa fi absolvit o scoala postliceala de asistente de minimum trei ani si sa cunoasca limba engleza foarte bine. Durata contractului este de minimum un an, iar, dupa primele sase luni, angajatele primesc un bonus de 500 de euro.

In Slovenia, romancele se pot angaja ca asistente medicale, care sa ingrijeasca persoane varstnice intr-un camin de batrani. Programul de lucru este de 42 de ore pe saptamana, in trei schimburi, cu doar o zi libera din sapte, iar salariul net lunar este de 750 de euro. Angajatorul mai ofera o masa pe zi si ajutor in gasirea unei locuinte. Pentru a fi angajate, femeile trebuie sa fi absolvit o scoala postliceala sanitara si sa aiba minimum sase luni experienta in domeniu.

Angajatorii din UE au mai depus oferte de locuri de munca pe EURES si pentru ingineri, specialisti in resurse umane sau muncitori necalificati. Astfel, romanii se pot angaja in Republica Ceha ca ingineri in aplicatie turbo, de productie sau mecanici, pentru salarii cuprinse intre 1.000 si 2.100 de euro. Din Ungaria, exista o oferta pentru zece specialisti in resurse umane, care sa se ocupe cu recrutarea si managementul fortei de munca si care pot castiga salarii cuprinse intre 700 si 2.200 de euro.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) anunta, luna trecuta, ca in aproape un sfert dintre judete, nu sunt acoperite o treime dintre specialitati si ca mai mult de jumatate dintre medicii cu drept de libera practica din Romania ar vrea sa munceasca in strainanate. Potrivit presedintelui CMR, Vasile Astarastoae, cel mai mare deficit de medici se regaseste in chirugie pediatrica, urologie, cadriologie sau endocrinologie, iar judetele cu cea mai mare lipsa de medici sunt Alba, Arges, Ilfov, Mehedinti, Calarasi, Bistrita-Nasaud sau Covasna. Astarastoae a mai precizat ca, anul trecut, CMR a primit peste 2.500 de cereri de eliberare de certificate de recunoastere a diplomelor in strainatate, iar jumatate dintre cei care au depus aceste cereri au plecat.

Reteaua online EURES a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in interiorul Spatiului Economic European (SEE), inclusiv in Elvetia. Reteaua EURES ofera informatii, consiliere si indrumare celor care vor sa se angajeze intr-o tara europeana si acorda consultanta firmelor care doresc sa recruteze lucratori din alte tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri