Mentinerea cresterii economice din primul trimestru al acestui an, cea mai mare evolutie trimestriala din cele inregistrate din 1990 incoace, ar putea duce la revizuirea, in sus, cu 1%, a cresterii economice prognozate in acest an, de 6,5% din PIB, a afirmat, luni, ministrul Varujan Vosganian.
"Cresterea economica de 7,5% din PIB, in trimestrul I din 2008, comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-a bazat pe evolutia din zona serviciilor - 6,7% fata deprimele trei luni de anul trecut - si din constructii - unde s-a produs o crestere de 32%", a aratat ministrul Economiei si Finantelor.

"Cresterea din aceste domenii, putin energofage (slabe consumatoare de energie, n.r.), a dus si la o scadere cu 2% a consumului de energie primara in primul trimestru 2008 fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Vosganian, citat de NewsIn. O alta cauza a cresterii economice, potrivit ministrului, a fost si cresterea cifrei de afaceri din retail (mai putin in comertul cu autovehicule), de 15,9% in primele trei luni ale anului 2008, fata de trimestrul I din 2007.

"Comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, in aceeasi perioada, cu 31,3%", a precizat ministrul Economiei si Finantelor.

Oficialul a precizat ca evolutiile din retail, care se traduc intr-o crestere accentuata a consumului, se datoreaza cresterii nivelului de trai. Astfel, castigul salarial brut a crescut cu 24,4%, cel net cu 23%, iar economiile populatiei au sporit cu 45%. PIB-ul pe cap de locuitor, ponderat cu puterea de cumparare, este de 10.000 euro, ceea ce reprezinta 41% din media Uniunii Europene.

"Numarul de salariati a crescut cu 105.000 persoane, ceea ce a dus la scadere somajului cu 60.000 de persoane", a precizat Vosganian. Prin ultimele cifre prezentate, ministrul de Finante si-a revizuit propriile estimari anuntate in urma cu numai o saptamana, cand indica o crestere economica de 7% in primul trimestru al acestui an.

"Pe primul trimestru al acestui an, previziunile arata ca avem o crestere economica de 7 procente si, in ciuda unor evaluari pesimiste, nu gasesc inca indiciile ca, fata de prognoza de 6,5%, ar trebui sa revizuim tinta de crestere a PIB", declara Vosganian in 6 mai.

Executia bugetara dupa primele patru luni ale acestui an arata un excedent de 0,14% din PIB, a declarat, luni, Vosganian, precizand ca, la sfarsitul anului, bugetul general consolidat ar putea atinge un nivel prognozat al veniturilor de 35,9% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri