Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va subventiona aproximativ 50.000 de tone de motorina, in limita sumei de 50 de milioane de lei, corespunzator celor 55.000 de cereri depuse de fermieri pana la termenul limita de 16 mai, a declarat, Daniel Velicu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), citat de NewsIn.
"Fermierii pot depune cerere penrtu obtinerea sprijinul de un leu acordat pentru un litru de motorina pana vineri, 16 mai, inclusiv. Þinand cont de datele centralizate pana pe 14 mai, se poate aprecia ca aproximativ 55.000 de fermieri au depus solicitari pentru o suprafata de 1,5 milioane de hectare", a spus Velicu.

Acesta a precizat ca pentru solicitarile fermierilor, MADR va cheltui aproximativ 50 de milioane de lei, din suma de 60 de milioane de lei alocata pentru campania de primavara.

"Motorina se subventioneaza in doua etape, pentru infiintarea culturilor de primavara, respectiv a celor din toamna. Banii neutilizati in aceasta prima etapa vor putea fi cheltuiti in campania de toamna, alaturi de alocarea financiara initiala. Cele 100.000 de adeverinte eliberate pentru achizitionarea motorinei la pret redus se pot utiliza pana pe 16 iunie", a mentionat Velicu.

Termenul limita pentru depunerea cererilor pentru motorina este vineri, 16 mai. Cererea fermierului trebuie sa fie insotita de un dosar care sa cuprinda documente justificative privind dovada dreptului de utilizare a terenului, precum si o adeverinta potrivit careia terenul este inscris in registrul agricol. De asemenea, beneficiarul trebuie sa dovedeasca, printr-un cazier fiscal, ca nu are obligatii fiscale, respectiv ca a achitat impozitul pentru teren. Dupa avizarea cererilor, solicitarile ajung la Directia Agricola, de unde fermierul poate ridica adeverinta pe baza careia poate achiziona motorina la pret redus.

Potrivit MADR, furnizorii, prin depozitele si statiile de distributie a motorinei din judete, livreaza beneficiarilor, pe baza adeverintelor eliberate de Directiile Agricole, cantitatile de motorina aprobate la un pret redus cu contravaloarea sprijinului financiar. Pentru culturile de primavara, data limita de utilizare a adeverintelor pentru achizitonarea motorinei este 16 iunie, iar furnizorii trebuie sa depuna deconturile la Directiile Agricole pana la data de 30 iunie.

Consilierul in cadrul MADR, Daniel Velicu, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca subventia pentru motorina se poate acorda si fermierilor care au realizat lucrarile agricole pentru infiintarea culturilor de primavara, deoarece sprijinul financiar nu mai este conditionat de stadiul lucrarilor, ca in 2007, ci doar de suparafata cultivata. Potrivit datelor furnizate de MADR, pentru NewsIn, pana la data de 14 mai, s-au arat 4,6 milioane de hectare, ceea ce reprezinta 80 % din suprata estimata pentru campania agricola din aceasta primavara. De asemenea, au fost insamantate 3,9 milioane de hectare, respectiv 78 % din suprafata de 5,1 milioane de hectare estimata pentru infiintarea culturilor de primavara.

Guvernul a aprobat acordarea unei subventii de un leu pentru un litru de motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in anul 2008. Suma totala a sprijinului financiar de care vor beneficia producatorii agricoli este de 60 milioane lei, iar fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR pe anul 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri