Preturile alimentelor au urcat cu 0,53% in mai fata de luna aprilie, o evolutie temperata fata de cea inregistrata cu o luna mai devreme, dar combustibilii s-au scumpit cu 2,26% fata de aprilie, insa alimentele si serviciile au contribuit cel mai mult la inflatia anuala de 8,46%.
Scumpirea alimentelor si a serviciilor a contribuit cel mai mult la inflatia anuala de 8,46%, primele crescand cu 11,7% fata de mai 2007, unde fructele, cartofii si uleiul s-au scumpit cel mai mult, in timp ce preturile serviciilor au crescut cu 8,41%. Fructele proaspete s-au scumpit cu aproape 6%, iar cartofii, cu 5,31%. Pretul uleiului a crescut cu 5,22%.

Preturile de consum au crescut, in luna mai, cu 0,49% fata de luna anterioara, astfel ca inflatia s-a temperat usor, la 8,46%, un ritm de crestere a preturilor mai slab pentru perioada mai 2007 - mai 2008, fata de cel inregistrat in perioada aprilie 2007 - aprilie 2008, cand inflatia a atins 8,62%, potrivit INS.

Inflatia s-a temperat, astfel, in mai, pentru a doua luna consecutiv. In aprilie, s-a inregistrat o temperare a inflatiei anuale de la 8,63% in martie, la 8,62%. Evolutia indicelui preturilor de consum confirma asteptarile majoritatii analistilor. Inflatia anuala s-a temperat usor in mai, la 8,4-8,5%, dupa cum estimau majoritatea analistilor, desi au existat si prognoze care indicau o accentuare la 8,7%, in conditiile scumpirii combustibililor, care poate salta inflatia peste 9% in iulie.

Astfel, preturile de consum au crescut in mai cu 0,4-0,7% fata de aprilie, potrivit analistilor, factorul determinant fiind scumpirea combustibililor, dar o contributie negativa ar fi putut avea si deprecierea, pe medie, a monedei nationale, reflectata intr-o crestere a preturilor la servicii si la alimente, cu toate ca acestea ar fi putut sa-si tempereze ritmul de crestere, sustin analistii.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2007 - mai 2008) fata de anul precedent (iunie 2006 - mai 2007) determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC) si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 6,7%.

Marfurile alimentare s-au scumpit cu 11,7% fata de mai 2007 si cu 0,53% fata de luna aprilie, iar serviciile au avansat cu 8,41% fata de mai 2007 si cu 0,45% fata de aprilie. In timp ce preturile alimentelor si serviciilor au contribuit cel mai mult la inflatia anuala, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,66% fata de mai 2007 si cu 0,47% fata de aprilie.

Cea mai mare pondere in IPC au avut-o produsele ale caror preturi sunt reglementate, care au crescut cu 0,59%. Urmeaza bauturile alcoolice si tutunul cu o pondere de 0,50%.

Cresterile salariale din primele patru luni ale acestui an nu au stimulat inflatia

Costul fortei de munca nu a crescut deloc in primele patru luni ale acestui an, in conditiile in care productivitatea reala a muncii si castigul salarial real au avut o crestere corelata de 5,8%, fara sa implice accelerarea inflatiei, a declarat, miercuri, ministrul economiei si finantelor.

"In perioada ianuarie-aprilie 2008 fata de ianuarie-aprilie 2007, productivitatea reala a muncii in economia romaneasca a fost de 5,8% si cistigul salarial real a crescut cu 5,8%, ceea ce inseamna ca, practic, costul fortei de munca nu a crescut deloc", a explicat, citat de NewsIn, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

In 2007 fata de 2006, in schimb, castigul salarial real a crescut cu 12,6%, in timp ce productivitatea reala a muncii a crescut cu numai cu 3,6%, ceea ce explica puseurile inflationiste de anul trecut.

In primele patru luni din acest an a avut loc o crestere a numarului de noi salariati cu 100.000 de persoane fata de perioada similara a anului trecut si o micsorare a numarului de someri cu 50.000 de persoane. In aceeasi perioada, castigul salarial net a sporit cu 24,9%.

"Pentru a vedea daca o crestere a salariilor brute sau nete pe economie se incadreaza in corelatiile economice, trebuie raportata la productivitate si daca e vorba de persoane din administratie, la cresterea PIB in termeni nominali si la evolutia veniturilor bugetare", a spus Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri