Bugetul general consolidat a ajuns deficitar in mai, dupa ce inregistrase excedent in primele patru luni ale anului, cheltuielile depasind veniturile cu 1,734 miliarde lei (479 milioane euro), suma care echivaleaza, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), cu 0,39% din PIB.
In intervalul ianuarie-aprilie 2008, bugetul consolidat al statului inregistra un excedent de 1,07 miliarde lei, echivalent cu 0,2% din produsul intern brut (PIB), potrivit calculelor ministerului, care raporteaza cifrele la un PIB de 440 miliarde lei.

Ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru PIB-ul Romaniei din acest an este de 475 miliarde lei, valoare la care deficitul din primele cinci luni ale anului ar fi echivalent cu doar 0,365% din PIB.

Statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 68,06 miliarde lei si cheltuieli de 69,79 miliarde lei in primele cinci luni ale anului, insa deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - centralizat al bugetelor locale, de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate, fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 26,56 miliarde lei in intervalul ianuarie-mai, in timp de cheltuielile au ajuns la 31,8 miliarde lei, deficitul fiind de 5,25 miliarde lei (echivalent cu 1,19% din PIB-ul luat ca referinta de MEF).

O contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu 402,1 milioane lei decat veniturile in primele cinci luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de MEF.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de bugetul general centralizat al bugetelor locale (1,24 miliarde lei) si de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (1,16 miliarde lei).

Bugetul asigurarilor sociale de stat a avut incasari mai mari decat cheltuielile cu 449,6 milioane lei in intervalul ianuarie iunie, iar bugetul asigurarilor pentru somaj a inregistrat un excedent de 259,3 milioane lei.

Fata de primele cinci luni din 2007, veniturile bugetului general consolidat au crescut in intervalul ianuarie-mai 2008 cu 42,5%, in timp ce cheltuielile au sporit mai rapid - cu 48%.

Pentru intervalul ianuarie-mai 2007, MEF afisase venituri totale de 47,76 miliarde lei si cheltuieli de 47,15 miliarde lei, bugetul consolidat fiind, la acel moment, excedentar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri