Deficitul comercial al Romaniei cu Africa de Sud a crescut de peste patru ori in anul 2007, la 42 milioane euro de la 10 milioane euro cat era in 2000, ca urmare a cresterii de aproape sase ori a importurilor, pana la 51 milioane euro de la 9 milioane euro, potrivit datelor prezentate de Eurostat.
Anul trecut, au crescut si exporturile de bunuri ale Romaniei catre Africa de Sud, de la 4 milioane euro la 14 milioane euro. Bulgaria avea in 2007 un deficit comercial cu Africa de Sud de 4 milioane de euro, pe exporturi de 6 milioane euro si importuri de 10 milioane de euro.

Datele Eurostat, prezentate inaintea summitului Uniunea Europeana - Africa de Sud, ce are loc astazi, la Bordeaux, arata ca, in anul 2007, comertul Uniunii Europene cu Africa de Sud a depasit 40 miliarde euro.

Intre 2000 si 2007, exporturile de bunuri ale UE catre Africa de Sud au crescut de la 11,8 miliarde de euro la 20,5 miliarde euro, in timp ce importurile s-au majorat de la 14,7 miliarde de euro la 20,9 miliarde euro. In consecinta, deficitul balantei comerciale a UE cu Africa de Sud a scazut de la 2,9 miliarde euro in 2000 la 0,4 miliarde euro in 2007.

Africa de Sud a fost, anul trecut, al 12-lea partener comercial al UE, realizand 1,5% din totalul comertului exterior al blocului comunitar. Dintre cele 27 de state membre, Germania, cu 7,1 miliarde euro, adica 35% din totalul exporturilor UE, a fost primul exportator catre Africa de Sud in 2007, urmata de Marea Britanie, cu 3,1 miliarde euro, mai exact 15% din total.

Ordinea s-a inversat in privinta importatorilor, pe primul loc fiind Marea Britanie, cu 6,3 miliarde euro, adica 30% din totalul importurilor UE, urmata de Germania, cu 3,6 miliarde euro, insumand 17% din importuri. Al treilea importator ca valoare a fost Italia, cu 2,7 miliarde euro, mai exact 13%.

Cele mai mari excedente comerciale, in 2007, au fost inregistrate de Germania, de 3,5 miliarde euro si de Franta, de 700 milioane euro, in timp ce deficitele cele mai improtante au fost marcate de Marea Britanie, in valoare de 3,1 miliarde euro, si de Italia, de 1,2 miliarde euro.

Mai mult de jumatate din exporturile tarilor UE catre Africa de Sud au constat in masini si vehicule. Au mai fost exportate telefoane mobile si medicamente. In ce priveste importurile, cele mai cumparate au fost diamantele, platina si aurul, in timp ce 40% din marfurile intrate in UE, dinspre Africa de Sud, au fost produsele din piele, cauciuc, lemn, hartie, materiale textile, metal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri