Romania s-a clasat pe pozitia a patra in Uniunea Europeana (UE) in august dupa ritmul anual de crestere a productiei industriale, cu un avans de 1,5%, pe primele pozitii fiind Irlanda, cu 4,2%, Germania, cu 1,8%, si Cehia, cu 1,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Datele prezentate de Eurostat, pentru 21 din cele 27 de state membre, arata ca, fata de august 2007, productia industriala a scazut, in august 2008, cu 1,1% in Uniunea Europeana si cu 0,7% in zona euro.

Cele mai mari scaderi in acest interval au fost inregistrate in Letonia, de 11,1%, Spania (7%) si Italia (5,3%), potrivit NewsIn.

Pe categorii, cel mai mult a scazut productia bunurilor de folosinta indelungata, cu 5,3% in UE si cu 6,2% in zona euro, urmata de cea a bunurilor de uz curent, care s-a redus cu 2,9% in ambele zone.

Productia energetica s-a diminuat cu 0,4% la nivelul UE, insa a crescut cu 0,8% in zona euro. Sectorul bunurilor intermediare a scazut cu 0,7% in statele membre ale UE si cu 0,2% in zona euro.

Industria bunurilor de capital este singura care a inregistrat cresteri in august 2008 comparativ cu august 2007 in ambele zone, de 0,2% in UE si de 0,8% in zona euro.

Pe ansamblul Uniunii Europene, productia industriala a crescut in august in sase state membre, a scazut in 14 si a ramas stabila in Polonia, comparativ cu august 2007.

In august, productia industriala din Romania s-a redus cu 2,5% fata de iulie

In august, Romania a inregistrat o comprimare a productiei industriale cu 2,5% fata de iulie 2008, numarandu-se printre cele 11 state comunitare care au raportat reduceri ale acestui indicator. Cele mai mari scaderi lunare ale productiei industriale au avut loc in Lituania, de 4,5%, Bulgaria (4,2%) si Slovacia (3,9%).

In UE, productia industriala a crescut in august cu 0,5% fata de luna anterioara, iar in zona euro a fost consemnata o crestere de 1,1%. Cresteri lunare importante ale productiei industriale au fost inregistrate in Irlanda, de 6,2%, Germania (3,3%) si Estonia (1,6%).

Productia lunara de energie a crescut, in august, cu 0,7% in UE si a crescut cu 1,3% in zona euro. In schimb, productia din industria bunurilor de uz curent s-a redus cu 0,1% in UE si a ramas stabila in zona euro.

Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 1% in statele membre si cu 1,2% in zona euro, in timp ce sectorul bunurilor de capital a crescut cu 0,9% in UE si cu 1,6% in zona euro. Segmentul bunurilor intermediare a urcat cu 1% in UE si cu 1,6% in zona euro.

Institutul National de Statistica (INS) anuntase ca, in august, productia industriala din Romania a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului anterior, in timp ce, fata de iulie, productia industriala a scazut cu 12,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri