Theodor Stolojan si-a depus demisia, care a fost aprobata de presedinte.
[Update5] Presedintii PSD si PDL, Mircea Geoana si Emil Boc, au declarat ca schimbarea candidatului desemnat la postul de prim-ministru nu schimba acordul politic bilateral, calendarul instalarii noului Guvern urmand sa fie respectat intocmai.

"Am avut o discutie sincera cu partenerii de coalitie, o discutie sincera si corecta cu privire la ce s-a intamplat astazi. Am convenit sa ramanem in calendarul stabilit. Asta inseamna sa avem un Guvern instalat pe 22 decembrie, iar obiectivele "Parteneriatului pentru Romania" raman valabile. Mergem in continuare si ne tinem de treaba", a spus Boc la finele intalnirii de luni dintre conducerile celor doua partide.

La randul lui, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul sau nu a cerut in niciun fel revizuirea intelegerii anterioare. "Suntem oameni seriosi si responsabili. Nu ne apucam sa dam peste cap ce s-a convenit public si s-a anuntat in fata romanilor. Nu am intrat in nicio forma noua de negociere", a declarat Geoana, potrivit NewsIn.

El a caracterizat renuntarea lui Stolojan la mandatul de premier drept o situatie nefericita, precizand ca a fost informat de reprezentantii PDL de cauzele acesteia, fara sa dea alte detalii. "A fost o prima dovada a seriozitatii si responsabilitatii de care intelegem sa dam dovada. Tara are nevoie de un Guvern si aceasta situatie nefericita si neprevazuta nu trebuie sa ne impiedice sa dam tarii un Guvern in ritmul si calendarul stabilit", a apreciat liderul social-democratilor.

Presedintele PSD a anuntat ca marti va avea loc o noua runda de negocieri in care urmeaza sa se stabileasca structura guvernamentala. Ulterior, se va trece la discutiile referitoare la nominalizarile ministrilor, astfel incat premierul desemnat, Emil Boc, sa poata depune vineri la Parlament lista noului Guvern si programul de guvernare. "Vom avea un calendar pentru desemnarea noilor ministri, care sa-i permita domnului Boc ca vineri sa depuna la Parlament programul de guvernare si lista ministrilor", a explicat Geoana.


[Update4]
Presedintele PD-L, Emil Boc, a anuntat ca a acceptat sa fie desemnat ca premier in locul lui Theodor Stolojan, precizand ca graficul elaborarii programului de guvernare si a instalarii oficiale a noului Guvern va fi respectat.

"Multumesc sefului statului pentru increderea acordata. Am acceptat propunerea facuta de catre presedinte. Obiectivele mele raman aceleasi: un guvern stabil si performant, un guvern ce va fi instalat pe 22 decembrie. In zilele urmatoare vom finaliza programul de guvernare si ne vom prezenta in fata Parlamentului", a declarat Boc.

El a anuntat ca va constitui un grup de consultanti de la BNR, specialisti in domeniul economico-financiar si reprezentanti ai societatii civile care ar urma sa ofere consultanta viitorului Executiv in problemele aparute ca urmare a crizei economico-financiare.

Liderul PD-L s-a adresat si clujenilor carora le-a multumit pentru increderea acordata in 2004 si 2008 si i-a asigurat ca va fi mereu aproape de Cluj. "Situatia politica ma obliga sa-mi asum problemele nationale, dar voi fi mereu alaturi de dumneavoastra", a spus Boc.

Emil Boc a refuzat sa comenteze motivele care au stat la baza renuntarii lui Stolojan, precizand ca a fost informat in cursul diminetii de catre seful statului privind situatia creata. "Am luat act de decizia domnului Stolojan. Dimineata am fost informati de faptul ca domnia-sa si-a depus mandatul. Am informat Biroul Permanent al PD-L precum si pe colegii de la PSD. Decizia este luata, mergem mai departe", a mai spus Boc, adaugand ca Stolojan ramane unul din specialistii indispensabili partidului.



[Update3]
Presedintele Traian Basescu a declarat astazi ca a luat nota de depunerea mandatului de catre Theodor Stolojan si ca va anula decretul prin care acesta a fost desemnat premier, urmand ca in locul lui sa fie numit Emil Boc, premier desemnat.

CV-ul lui Emil Boc, noul premier desemnat

[Update2]
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care Emil Boc este desemnat premier, dupa ce Theodor Stolojan a renuntat la aceasta functie, portivit unor surse PD-L, citate de NewsIn.

Premierul desemnat, Theodor Stolojan, a anuntat astazi ca a decis sa-si depuna mandatul de prim-ministru desemnat la presedintele Traian Basescu, argumentand ca presedintii PD-L si PSD trebuie sa-si asume functiile de prim-ministru si de presedinte al Senatului.

"Argumentul meu este ca cei doi presedinti care au semnat parteneriatul pentru Romania trebuie sa-si asume garantia realizarii acestui parteneriat prin cele mai importante functii in stat: functia de prim ministru si functia de presedinte al Senatului", a declarat el.

Stolojan a declarat ca seful statului este cel care va lua decizia de incredintare a mandatului de prim-ministru.


Orban: Asteptam sa vedem cine isi mai pune gatul sub secure


Presedintele Traian Basescu l-a propus saptamana trecuta pe Theodor Stolojan pentru postul de premier.

Stolojan a declarat atunci ca, dupa ce va primi votul Parlamentului, viitorul Guvern va pregati "extrem de urgent" bugetul pentru anul viitor si reformele "esentiale pentru progresul Romaniei" in educatie, sanatate sau administratie.

Obiectivele protocolului PSD-PD-L
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri