Majorarea salariilor profesorilor si a pensiilor la nivelul solicitat va duce la dublarea somajului din Romania pana in aprilie 2009, luna in care numarul de someri ar putea ajunge la 700.000, a declarat presedintele CNIMM, Ovidiu Nicolescu.
"Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ne-a dat asigurari ca nu va accepta majorarea pensiilor si a salariilor profesorilor, fiind constient ca nu exista bani la buget pentru sustinerea acestor masuri. Daca aceste cresteri vor fi aprobate de actualul guvern se va da un semnal extrem de negativ in randul mediului de afaceri, iar efectul va fi reducerea investitiilor si disponibilizari in masa", a spus presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMM), citat de NewsIn.

Reprezentantul oamenilor de afaceri a avertizat ca majorarile anuntate pentru bugetari vor duce la cresterea numarului persoanelor disponibilizate din mediul privat cu cel putin 80.000 de persoane pe luna, in ianuarie, februarie, martie si aprilie.

"Daca noul guvern va actiona pentru deblocarea finantarii bancilor sau pentru sustinerea financiara a investitiilor din mediul privat, pentru stimularea exporturilor si pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene, numarul somerilor va creste lunar cu 40.000 - 50.000 de persoane, pana in aprilie 2009. Daca nu se vor lua aceste masuri, ci, din contra, se va merge pe cresterea pensiilor si a salariilor, numarul somerilor va creste cu cel putin 320.000 persoane, iar cifra totala a somerilor din Romania va ajunge la 700.000 persoane", a adaugat Ovidiu Nicolescu.

Ministerul Muncii: Peste 62.000 de noi someri pana in aprilie

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, numarul estimat de salariati care ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul lunii martie a crescut cu 8.000 de persoane in doar o saptamana, ajungand la 62.000, iar aproape 70% dintre acestia provin din Vaslui, Vrancea, Galati si din unele judete din Oltenia.

"Numarul celor care si-ar putea pierde locul de munca in primele trei luni ale lui 2009 a crescut de la 54.000 la 62.000, iar peste 75% dintre potentialii disponibilizati provin din pielarie, confectii, constructii si agricultura. Cele mai afectate regiuni ale tarii vor fi sud-estul Moldovei si sud-vestul Olteniei", a declarat secretarul general Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fotei de Munca (ANOFM), Gheorghe Clement.

Reprezentantul ANOFM sustine ca majoritatea celor care vor fi trimisi in somaj ar urma sa primeasca in primele trei luni somaj tehnic, reprezentand 85% din salariu, insa dupa aceasta data, multi dintre cei disponibilizati vor fi nevoiti sa ceara ajutor de somaj de la stat, daca situatia economica se va inrautati.

Fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, declara in 22 decembrie ca Ministerul Muncii estimeaza ca 54.000 de angajati vor fi disponibilizati pana in aprilie anul viitor, insa depasirea acestei cifre intr-un termen de trei luni reprezinta un pericol, intrucat "o astfel de crestere a numarului de someri iese din normalitatea acestei perioade a anului".

La sfarsitul lunii noiembrie, numarul total al somerilor a ajuns la 377.000 persoane, potrivit datelor Ministerului Muncii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri