Dupa ce criza gazelor parea ca e aproape de sfarsit, ca urmare a semnarii de catra Ucraina a acordului referitor la tranzitul gazului rusesc spre statele UE, presedintele rus Dmitri Medvedev a venit ieri seara cu o decizie joc: a ordonat guvernului sa nu fie aplicat protocolul semnat de Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc pana nu vor fi rezolvate toate divergentele care inca persista.
Rusia a primit duminica documentul semnat de Kiev in cursul noptii. Acesta este insotit de o anexa, al carei continut deocamdata nu a fost detaliat. Medvedev a cerut, intr-o intrevedere cu ministrul de externe Serghei Lavrov, ca partenerii europeni sa fie informati ca s-a ajuns la o situatie complicata si a cerut UE sa discute cu Ucraina pentru a anula anexa.

"Astazi, Reprezentantei noastre permanente la UE i-a fost transmis documentul cu semnatura Ucrainei, semnatura este insotita de o clauza ca acestui document ii este atasata o declaratie", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, duminica, la intalnirea cu Medvedev.

Presedintele rus considera nul protocolul de tranzit al gazului semnat de Ucraina, intrucat contine anumite clauze si a ordonat Guvernului sa nu aplice prevederile acestuia pana la anularea divergentelor, anunta si RIA Novosti, citata de NewsIn.

"Aceste clauze si anexe sunt o incalcare a intelegerilor asupra carora s-a convenit anterior. Aceste actiuni sunt indreptate, in fond, spre anularea intelegerilor convenite de control al tranzitului de gaz si poarta un caracter provocator", a declarat Medvedev la intalnirea cu seful diplomatiei ruse. Medvedev a ordonat Guvernului rus ca nu aplice documentul pana cand nu vor fi anulate toate divergentele, dar a spus ca dupa ce va fi anulata clauza, documentul ramane in vigoare si va fi pus in aplicare.

CE: Anexa ucraineana nu schimba nimic, Rusia trebuie sa reia gazul


Fara a divulga continutul declaratiei ucrainene adaugate protocolului pentru infiintarea mecanismului de observare, Comisia Europeana a apreciat dumiinica seara ca aceasta nu schimba cu nimic continutul acordului semnat de Kiev si Moscova, spre deosebire de ceea ce afirma liderii rusi, relateaza AFP.

"Consideram ca aceasta declaratie nu schimba nimic" din acordul pentru reluarea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, spre Europa, "si ca livrarile trebuie deci sa fie reluate imediat ce va fi posibil, asa cum fusese prevazut", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie, Ferran Tarradellas, comentand noul blocaj.

Anterior, presedintele rus conditionase din nou duminica reluarea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina catre Europa de existenta unui document unic de infiintare a comisiei de monitorizare si de prezenta reala a observatorilor in punctele unde se va face monitorizarea. Pozitia noastra in ceea ce priveste actiunile Ucrainei (de sustragere a gazului rusesc - n.r.) a ramas aceeasi", a decalarat Medvedev in cadrul unei intrevederi cu vicepremierul Igor Secin.

Presedintele rus a subliniat cele doua conditii care, in opinia Moscovei, sunt necesare a fi indeplinite pentru reluarea tranzitului de gaz prin Ucraina pentru consumatorii europeni. "In primul rand, existenta documentului semnat de toate partile (Ucraina, Rusia si UE - n.r.) sa corespunda textual cu cel semnat de partea rusa", a atras atentia Medvedev, in conditiile in care partea rusa se teme ca la Kiev au fost introduse unele puncte in protocol care nu figurau in textul semnat in ajun la Moscova. Gazprom anuntase in cursul zilei ca asteapta sa-i parvina textul documentului semnat la Kiev.

"In al doilea rand este vorba despre prezenta reala a observatorilor la statiile unde se va face monitorizarea – la granita ucraineana si la depozitele subterane de gaz", a adaugat Medvedev, citat de RIA Novosti. Observatorii - europeni si ucraineni - , inclusiv jurnalistii, au ajuns insa deja la granita ruso-ucrainana la o statie de pompare a gazului rusesc catre Ucraina, potrivit agentiilor de presa.
Potrivit ministrului rus de externe, textul declaratiei ucrainene anexate nu a fost prezentat, insa partea rusa a luat cunostinta de continutul acestuia.

"Textul documentului contine afirmatii minciunoase, in special ca Ucraina nu a furat gaz, ca tranzitul gazului a fost livrat catre Europa, mai contine prevederi care contrazic documentul semnat de noi (Rusia) cu UE", a declarat Lavrov la intalnirea cu Medvedev.

Potrivit AFP, Medvedev a spus ca o fraza a fost scrisa de mana de partea ucraineana, ceea ce face documentul nul si neavenit. "Astfel, suntem obligati sa consideram documentul semnat nul si fara valoare pentru noi. Nu il vom aplica atat timo cat aceasta rezerva nu va fi retrasa de partea ucraineana", a adaugat Medvedev.

Agentia ITAR-TASS a prezentat, duminica dimineata, cinci puncte asupra carora a insistat premierul ucrainean in declaratiile facute sambata noapte, dupa semnarea protocolului de acord, si pe care Moscova le respinge ferm. Potrivit sursei citate, Kievul a insistat ca:

1. Ucraina a fost si ramane un partener de incredere ca tara de tranzit a gazului catre Europa;

2. Ucraina nu a prelevat ilegal gaz incepand cu 1 ianurie, tot volumul de gaz fiind tranzitat catre Europa;

3.Ucraina nu are datorii si a achitat sumele pentru gazul livrat de Moscova in 2008;

4. Ucraina a fost initiatorul convocarii expertilor internationali pentru monitorizarea sistemului ucrainean de transport al gazului;

5. Ucraina a fost si ramane parte constructiva in negocierile cu Rusia pana la semnarea intelegerii pentru anul 2009 sau a unui acord strategic in baza memorandumului semnat in octombrie 2008 (de premirul rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko - n.r.).

Agentia ucraineana UNIAN a relatat ca premierul Timosenko a prezentat aceste puncte in conferinta de presa de sambata noapte facand observatia ca Ucraina a semnat protocolul de acord avand in vedere aceste aspecte. Unele agentii de presa ruse au spus insa ca aceste puncte ar fi fost introduse in acordul semnat sambata seara la Kiev, iar mass-media din Rusia sublinia ca nu se cunoaste continutul protocolului semnat la Kiev.

Ucraina a semnat acordul ce ar permite reluarea tranzitului gazului rusesc catre Europa, a anuntat in noaptea de sambata spre duminica premierul ucrainean Iulia Timosenko, dupa intrevederea cu omologul ceh Mirek Topolanek, a carui tara se afla la conducerea UE. Premierul Topolanek a venit sambata seara la Kiev si a avut convorbiri cu omologul ucrainean, dupa ce in prealabil fusese la Moscova, unde obtinuse semnatura lui Vladimir Putin pe protocolul de acord.

Negocierile intre Gazprom si Naftogaz pentru stabilirea pretului pentru gazul rusesc destinat Ucrainei s-au soldat insa cu un nou esec sambata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri