Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat in ianuarie cu 5,1 puncte fata de luna precedenta, intr-o tendinta similara celei de la nivelul intregii Uniuni Europene (UE), unde scaderea a fost, totusi, mai putin pronuntata, potrivit raportului prezentat astazi la Bruxelles.
La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a scazut in ianuarie cu 3,3 puncte, pana la 64,9 puncte - cel mai scazut nivel de la lansarea acestui indicator in ianuarie 1985 -, ca urmare a scaderii drastice inregistrate in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul si constructii), iar in zona euro, increderea s-a redus cu 1,5 puncte, pana la 68,9 puncte, reprezentand cel mai scazut nivel, fapt ce confirma amploarea recesiunii in intreaga Europa.

In prima luna din 2009, indicele a scazut in Romania pana la 79,6 puncte, nivel care coboara tara pe locul patru in UE, dupa Bulgaria (84,2 puncte), Polonia (83,8 puncte) si Suedia (80,7 puncte).

In Romania au crescut indicele increderii pe segmentul de servicii (cu 8 puncte) si cel pentru comertul cu amanuntul (cu 2 puncte). In schimb, indicele increderii in consum a coborat cel mai mult, cu 39 de puncte, pe partea de constructii, indicele a pierdut 19 puncte, iar indicele pentru increderea in industrie a scazut cu 10 puncte.

Cu exceptia Estoniei, Luxemburgului, Maltei si Finlandei, celelalte state membre ale UE au raportat o diminuare a indicatorului de incredere in economie, potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri