Comitetul Executiv al PSD a decis ca social-democratii vor sustine un acord cu FMI numai daca sunt indeplinite un set de sapte conditii, printre care pastrarea locurilor de munca si a puterii de cumparare, relansarea creditarii, iar finantarea sa fie exclusiv pentru sectorul public.
PSD cere ca banii obtinuti de la FMI sa finanteze sectorul public, nu cel privat, pastrarea locurilor de munca, asigurarea resurselor pentru sectorul public de pensii si asigurarea cresterii veniturilor cu inflatia, astfel incat sa fie protejata puterea de cumparare a populatiei, potrivit NewsIn.

Alte conditii vizeaza relansarea creditarii, pe baza unui angajament ferm din partea bancilor comerciale ca resursele vor ramane in economia romaneasca. Acest acord ar trebui sa nu intarzie accesul Romaniei in zona euro, mai recomanda social-democratii.

O alta solicitare a PSD tine de transparenta acordului. "Trebuie sa stim exact in ce conditii se negociaza, la ce pret si cu ce costuri vor fi folositi banii, precum si conditiile de rambursare", se arata in declaratia CEX al PSD. In fine, PSD cere ca resursele bugetare detinute pentru investitiile publice in domenii cheie, precum educatie, sanatate, transporturi nu vor fi afectate si vor fi abordate intr-o filosofie bugetara multianuala.

Intrebat de ziaristi, la finalul reuniunii, ce va face PSD daca aceste conditii ale sale nu vor fi respectate, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus: "Atunci evident ca nu vom fi de acord cu acest acord. Este un lucru extrem de simplu, sunt lucruri elementare. Aceste conditii sunt conditii de bun simt, sunt conditii care permit atat o protectie sociala corecta intr-o perioada dificila, cat si repornirea creditarii economiei si a transparentei si eficacitatii alocarii banului public. Nu venim cu conditii absurde, venim cu conditii care trebuie sa protejeze atat economia, cat si cetatenii Romaniei".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri