Numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta pana la un milion, insa acest lucru depinde in mod decisiv de actiunile Guvernului de sprijinire a economiei si a intreprinderilor mici si mijlocii, a declarat presedintele UGIR 1093, Cezar Coraci.
"Am atras atentia reprezentantilor Guvernului si le-am cerut sa discute cu patronatele si sindicatele de situatia actuala a economiei romanesti, care nu se mai potriveste cu momentul conceperii bugetul actual de stat. Sa nu uitam, de asemenea, ca prognozele FMI coincid cu prognozele noastre, ceea ce ar trebui sa ii puna pe oficiali pe ganduri. Speram ca Guvernul sa devina mult mai activ si eficient, dat fiind ca Romania a pierdut deja trei luni si nu isi mai permite sa astepte ca un plan real de masuti anti-criza sa fie implementat", a spus reprezentantul organizatiei patronale.

Potrivit acestuia, multi someri vor proveni anul acesta din sectorul IMM. "Cea mai fragila zona din toata economia romaneasca o constituie intreprinderile mici si mijlocii care nu mai pot suporta nici macar pe termen mediu efectele decapitalizarii si lipsa de comenzi", a precizat Coraci.

Presedintele UGIR 1903 a adaugat ca Guvernul Romaniei trebuie sa ia masuri care sa vizeze direct sectorul intreprinderilor mici si mijlocii cu precadere in industria alimentara, constructii, industria cimentului si siderurgiei. El a adaugat ca trebuie sa inceapa imediat si in mod real investitii care sa creeze comenzile necesare, mentinerea in functiune a celei mai mari parti a capacitatilor din industriile mentionate si deci, implicit, sa se limiteze cresterea numarului de someri.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii sustine ca cei mai multi someri vor proveni, in 2009, din sectorul industrial, mai ales din domeniile care isi orientau productia catre export, din cauza diminuarii drastice a acestei activitati.

De asemenea, acesta a precizat ca din cauza diminuarii comenzilor si sectorul transporturilor va opera disponibilizari masive, anunta NewsIn.

Totodata, spune Nicolescu, industriile produselor de folosinta indelungata si cele ale serviciilor care nu sunt de stricta necesitate "vor lasa multi someri in urma".

Potrivit reprezentantului organizatiei patronale, principala masura care ar putea duce la pastrarea fortei de munca in posturile actuale ar fi adoptarea cat mai urgent a neimpozitarii profitului reinvestit.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat luni ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200.000-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

"Va fi un numar mai mare de someri la sfarsitul anului si vrem sa ne asiguram ca putem plati indemnizatiile de somaj si masurile active si de formare profesionala ce se impun in acest an", precum si pierderile cauzate de ordonanta de urgenta ce a permis prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj, a declarat ministrul Sarbu.

"Din toate. Eu, dupa cum ati remarcat, sunt secretar de stat si coordonez afacerile europene si Fondul Social European. Detalii vizavi de acest subiect mi-e mai greu sa va dau acum, dar pot sa va spun ca toata economia o sa aiba de suferit”, a spus Fratean, in cadrul unei conferinte de presa.

Pe de alta parte, oficialul din minister mai sustine ca exista si judete unde sunt zeci de mii de locuri de munca vacante, cum ar fi judetul Dolj.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, 347.707 dintre acestia provenind din sectorul privat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri