Numarul dosarelor noi de insolventa a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 50% fata de perioada similara din 2008, ajungand la aproximativ 5.000, iar pana la sfarsitul anului ar putea depasi 20.000, a declarat presedintele UNPIR, avocatul Arin Stanescu.
"Daca ne referim la dosarele noi deschise in 2007, acestea au fost circa 8.200, in 2008 au fost aproximativ 14.500, iar in 2009 avem aproape 1.800 in luna martie si aproximativ 5.000 de dosare in primele trei luni ale anului. Este enorm. S-ar putea sa ajungem pana la sfarsitul anului la peste 20.000 de dosare, daca lucrurile merg in continuare asa", a spus presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), citat de NewsIn.

Acesta a spus ca cele mai multe firme implicate in procedura de insolventa sunt din domeniile comertului, constructiilor si productiei industriale.

"Avem o statistica foarte clara de la Registrul Comertului pe ramuri de activitate. Majoritatea societatilor implicate in procedura de insolventa, din cauza scaderii consumului si a exportului, activeaza in comert (peste 50%), in constructii, dar si in productie industriala", a subliniat presedintele UNPIR.

Arin Stanescu considera ca firmele care au dificultati financiare majore si sunt in situatia de incapacitate de plata trebuie sa ceara intrarea in insolventa, pentru a se proteja de toate pretentiile pe care creditorii le emit.

"Societatile ajung in stare de insolventa din diverse motive. Poate sa fie de vina caderea pietei, fara niciun fel de vina din partea managementului. Ne aflam in criza si nu se mai exporta in Uniunea Europeana. Sunt extraordinar de multe motive, insa, din pacate, de cele mai multe ori societatile ajung in stare de insolventa din cauza unui management defectuos", a precizat Arin Stanescu.

In multe cazuri, insolventa este folosita si ca o actiune provocatorie de catre unii creditori cu scopul de a-si recupera mai repede unele datorii.

"Aceasta actiune este folosita si ca o actiune provocatorie. Adica, daca ai de recuperat o creanta de la o firma, in loc sa te duci intr-o actiune de pretentii, care are fond, apel, recurs si poti sa ajungi si pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa dureze vreo doi ani procesul, poti sa introduci o actiune de acest gen si sa faci o presiune asupra debitorului respectiv care, in mod normal, poate prefera sa plateasca", a exemplificat presedintele UNPIR.

Stanescu a adaugat ca acest gen de actiune este mai rapid pentru ca este o chestiune care incepe la Tribunal si se termina la Curtea de Apel.

"Au fost situatii in care societati foarte mari s-au trezit intr-o astfel de situatie pentru ca s-au ambitionat sa se judece. Din pacate, multi avocati care se angreneaza in asemenea dosare nu au legatura cu procedura de insolventa si nu stiu exact ce trebuie sa faca intr-o astfel de situatie. De fapt, trebuie sa demonstrezi un singur lucru, sa faci dovada ca poti plati creanta respectiva cu banii disponibili in conturi", a mai spus Stanescu.

Acesta a precizat ca, din momentul in care demonstrezi ca detii banii necesari pentru plata datoriei, instanta este obligata sa respinga cererea, iar creditorul va merge pe calea dreptului comun si va solicita ca debitorul sa fie obligat la plata sumei respective.

"De multe ori acest lucru este uitat de catre cei care se prezinta in dosarele respective, cei care reprezinta debitori, si se ajunge la deschiderea procedurii", a completat Arin Stanescu.

Potrivit datelor puse la dispozitie de UNPIR, in luna ianuarie, numarul dosarelor de insolventa a crescut cu 68,63%, fata de ianuarie 2008, in luna februarie numarul acestora s-a majorat cu 35,63 de procente, iar in luna martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul dosarelor a inregistrat o crestere de 51,69%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri