Salariul minim pe economie nu va fi majorat in prezent, ci ar putea creste abia in a doua parte a anului, cand pot fi reluate si negocierile cu sindicatele pe acest subiect, potrivit lui Marian Sarbu, ministrul Muncii
"Discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului, intrucat revigorarea economiei din acest moment este insuficienta pentru o crestere imediata a salariilor si nu sustine o crestere a salariului minim. Cred ca discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului", a spus Sarbu, citat de NewsIn.

In prezent, salariul minim brut la nivel national este de 600 de lei (143 de euro).

Ministrul a adaugat ca, in urmatoare perioada, este nevoie de incheierea unui pact economic si social, ce ar putea cuprinde unele prevederi menite sa ajute la crearea de noi locuri de munca, in vederea mentinerii unei rate cat mai scazute a somajului si care sa ajute la pastrarea puterii de cumparare a populatiei.

Sarbu nu a precizat care este majorarea avuta in vedere, insa a dat exemplu modelul majorarilor salariale din anii '90, cand indexarile se realizau cu 75% din rata inflatiei.

"In anii '90, atunci cand se indexau salariile si pensiile se avea in vedere cresterea acestora cu 75% din valoarea inflatiei", a spus Marian Sarbu.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o rata medie a inflatiei de 5,8% in acest an.

Ministrul a tinut sa precizeze ca majorarea salariului minim nu poate tine cont de acordul semnat in 2008 de sindicate cu reprezentantii Cabinetului Boc, "intrucat la acea data alta era situatia economica".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri