Indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca, ajustat dupa numarul de zile lucratoare, a scazut in trimestrul I din 2009 cu 0,75% fata de trimestrul IV din 2008, dar avansul anual s-a mentinut ridicat, la 18,85%, potrivit Institutul National de Statistica (INS).
In ultimul trimestru al anului trecut, costul orar cu forta de munca crescuse cu 6,58% fata de trimestrul al treilea, respectiv cu 3,11% fata de trimestrul II si cu 19,39% fata de primul trimestru din 2007, scrie NewsIn.

In forma bruta (neajustata), indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca a fost mai mic in primul trimestru cu 0,47% fata de trimestrul anterior, insa a crescut cu 19,13% fata de primele trei luni din 2008. Principalele componente ale costului orar cu forta de munca sunt cheltuielile salariale (directe) si cele non-salariale (indirecte).

Fata de ultimul trimestru din 2008, costul orar al fortei de munca, ajustat, a crescut intr-un ritm mai accentuat in invatamant (14,29%), urmat de activitati de spectacole, culturale si recreative (7,62%) si de comert (3,11%).

In schimb, indicele a scazut in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 10,25%, in tranzactii imobiliare, cu 8,69%, in industria extractiva, cu 4,82%, precum si in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, cu 4,6%.

In primul trimestru al acestui an, scaderea fata de trimestrul anterior - pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - a componentei privind cheltuielile directe - salariale - cu forta de munca a fost de 0,73%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,81%.

In forma bruta, cele doua componente s-au diminuat cu 0,4%, respectiv 0,7%.

Comparativ cu primul trimestru din 2008, pe principalele activitati economice, cele mai mari ritmuri anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, au avut loc in activitatile de sanatate si asistenta sociala (28%), activitati de spectacole, culturale si recreative (27,59%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (26,94%) si industria extractiva (24,83%).
Cresteri mai mici a avut loc, fata de primele trei luni ale anului trecut, au fost in activitatea de intermedieri financiare si asigurari (4,96%), administratie publica (9,53%) si tranzactii imobiliare (10,72%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca a fost de 18,83%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 19,16%.

Cheltuielile non-salariale au avut un ritm anual de crestere de 18,92% in forma ajustata, respectiv de 19,02%, in forma bruta.

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata. Calculul indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca se face pe baza informatiilor obtinute din ancheta lunara asupra castigurilor salariale si din ancheta anuala asupra costului fortei de munca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri