Valoarea estimata a productiei industriale din segmentul de textile-pielarie a scazut cu 30% in semestrul intai, fata de perioada similara a lui 2007, spune Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS).
"Faptul ca, pe primul trimestru, productia industriala a scazut cu circa 25%, pentru primul semestru estimez o scadere de 30%. Este periculos, pentru ca eu nu vad o revenire in al doilea semestru al anului. Ar fi bine ca semestrul doi sa fie cel putin la acelasi nivel cu primul si sa terminam anul acesta cu 30% mai putin productie in industria textila, dar sa o conservam pe asta si sa avem, din 2011 o crestere”, a spus Grapini, pentru NewsIn.

Valoarea totala estimata a productiei din industria textila a scazut in primul trimestru al anului cu 25%, pana la 1,9 miliarde de lei (448 mil. euro), comparativ cu perioada similara a anului anterior, in timp ce productia fizica pe principalele ramuri s-a majorat.

Astfel, valoarea productiei pentru fabricarea produselor textile a scazut cu 25%, ajungand la 381,6 milioane lei (90 mil. euro).

Productia autohtona de confectii din piele a crescut in primul trimestru al acestui an pana la 22,5 mii de bucati, cu circa 17% fata de perioada similara a anului precedent, iar pe segmentul de incaltaminte, cresterea inregistrata a fost de 31%, pana la 11,4 milioane de perechi.

De asemenea, Maria Grapini a declarat ca federatia face demersuri pentru a se adopta masuri pentru sprijinirea industriei, precum recenta actiune de strangere de semnaturi pentru eliminarea impozitului forfetar.

"Institutiile statului trebuie sa gaseasca reglementari care sa mai scoata din costurile pe care le aveam pana acum. Un alt exemplu este cel cu impozitul minim, precum si situatia documentului unic. Se tot vorbeste ca se doreste sa se reduca birocratia, dar cred ca, dimpotriva, creste birocratia. Apoi mai este o problema grava pentru producatori, aceasta instabilitate a Guvernului in luarea deciziilor, care ne face sa ne intrebam care sunt costurile, ce contracte sa incheiem", a precizat Grapini.

Reprezentantul Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei a mentionat ca, in prezent, activeaza in domeniul textilelor aproximativ 10.000 de intreprinderi, care au in total 271.000 de angajati.

Numarul angajatilor din industria textila a scazut in primele trei luni ale anului cu 19%, ajungand la 271.100, fata de perioada similara a anului anterior, cand in domeniu activau 334.700 de angajati, motivul principal fiind lipsa comenzilor din domeniu.

Presedintele executiv al FEPAIUS, Aurelientu Popescu, declara la inceputul anului ca industria textila din Romania a inregistrat scaderi constante, de circa 6-7% pe an, incepand cu 2005.

De asemenea, potrivit lui Aurelientu Popescu, ritmul exporturilor romanesti din industria textila a scazut in 2008 cu 335 milioane euro, comparativ cu 2007 cand valoarea exporturilor se ridica la circa 5,4 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri