Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar ar putea castiga intre 1,6 si 4 salarii minime pe economie, iar profesorii universitari - intre 5,25 salarii minime si 7,6 salarii minime, odata cu intrarea in vigoare a Legii salarizarii, au anuntat liderii sindicali din invatamant.
"Din calculele facute de noi rezulta de la anul ca vom avea salarii mai mici fata de cele actuale cu 20%, iar cadrele didactice din sistemul preuniversitar vor avea coeficieti cuprinsi intre 2 si 4 si chiar mai mici, adica suntem la baza piramidei de salarizare. Daca se majoreaza salariul minim anul viitor cu 25%, asa cum a anuntat ministrul Muncii, vom ramane cu exact aceleasi salarii. Vom discuta sa vedem cum vom reactiona in perioada urmatoare", a declarat presedintele Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, citat de NewsIn.

La randul sau, secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a precizat ca reducere coeficientilor din grila de salarizare va afecta 25% din personalul care lucreaza in sistemul bugetar.

"Cu siguranta vom asista la actiuni de protest in urmatoarea perioada. Nu putem fi de acord ca angajatii din invatamant sa aiba salarii mai mici decat cele din prezent. Vom fi afectati chiar daca nu vor scadea salariile, intrucat veniturile din invatamant nu vor mai creste ani buni pana se va ajunge sa ne incadram in noua grila", a spus Pop.

Presedintele Alma Mater, Anton Hadar, a afirmat ca profesorii universitari vor castiga pe viitor intre 5,25 si 7,6 salarii minime pe economie, ceea ce face ca "toti profesorii sa fie partea de jos a grilei de salarizare".

Secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat ca a fost nevoie de o reducere a coeficientilor pentru a se putea ajunge in 2014 la un raport de 50% intre salariul minim si salariul mediu pe economie.

"Avem o strategie a ierarhiilor care trebuie sa fie bazat pe acel raport de 50%. In perioada urmatoare finantarea sistemului depinde de sumele pe care le vom avea alocate in buget. In principiu, cresterile salariale ii vor viza pe cei cu veniturile mici. Acum se fac ultimele calcule, insa intrarea in vigoarea a Legii unice nu va duce la scaderea salariilor actuale ale profesorilor", a mai spus Mocanu.

Reprezentantul Ministerului Muncii a tinut sa adauge ca "banii economisiti in urma restructurarii posturilor din sistemul bugetar vor fi folositi pentru majorarea salariilor celor care vor ramane in sistem".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri